ABVAKABO FNV

Stemmen over onderhandelaarsakkoord cao Gemeenten

Na een moeizaam proces is op 23 januari 2008 een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een nieuwe cao Gemeenten. Over allerlei onderwerpen lukte het niet om tot een normaal gesprek te komen, met als duidelijkste voorbeeld onze wens iets te doen aan het arbeidsmarktprobleem voor de hoger opgeleide medewerkers. Over echte stappen op weg naar een volwaardige dertiende maand viel niet te praten.

De hoofdlijnen:

* de cao heeft een looptijd van twee jaar, van 1 juni 2007 tot 1 juni 2009

* 2,2% salarisverhoging per 1 juni 2007 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent in 2007
* 2,2% salarisverhoging per 1 juni 2008 en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,5 procent in 2008

Struikelblok

Het grootste struikelblok bleek uiteindelijk het compenseren van de tegenvallende netto-uitkering van het FLO-overgangsrecht (functioneel leeftijdsontslag). Al onze voorstellen tot een fatsoenlijke oplossing werden door de VNG opzij geschoven.
Toen de handtekeningen/kaartenactie geen resultaat had, is het probleem voorgelegd aan een externe adviescommissie. Dat pakte echter teleurstellend uit. De commissie vond het VNG-voorstel het meest redelijk.

Daarmee eindigde het hele proces enigszins in mineurstemming. Maar dat neemt niet weg dat en nu een akkoord ligt, waarbij we wel het nodige hebben binnengehaald. Op het gebied van salaris en eindejaarsuitkering, maar ook op andere onderwerpen. De LAC Gemeenten, de landelijke groep kaderleden, is van mening dat alles bij elkaar sprake is van een redelijk resultaat, dat met een positief advies aan de leden kan worden voorgelegd.
Maar het woord is nu aan u, laat uw mening weten. Via deze website of via de antwoordstrook in de nieuwsbrief die u thuis ontvangt.

U leest alles over het akkoord in de uitgebreide nieuwsbrief. Over de bovenwettelijke sociale zekerheid leest u in bijgaande notitie.

Breng uw stem uit over het akkoord