Ingezonden persbericht


Zonnepanelen meest gewilde energiebesparende systeem voor de woning

Rotterdam ­ 30 januari. Bij aanschaf van een nieuw huis wil bijna 4 op de 10 Nederlanders (37%) zonnepanelen op de woning. Ruim een kwart zou in een toekomstige woning regenwaterbenutting of een warmte-terugwin-systeem willen hebben. Opvallend is dat op dit moment de toepassing van energiebesparende methoden in huizen klein is: 8 op de 10 Nederlanders (81%) heeft momenteel geen energiebesparend systeem. Bij een verhuizing wil ruim 40% van de Nederlanders er helemaal geen hebben. Dit blijkt uit het WoonKennis Jaarrapport 2007, een onderzoek onder ruim 6.000 Nederlanders.

Naast maatregelen als dubbelglas en spaarlampen komen er steeds meer technische systemen op de markt die energie en geld besparen. Zonnepanelen en regenwaterbenutting worden nu slechts door 5% van de huishoudens toegepast. Toch staat de Nederlander bij verhuizingen steeds meer open voor dergelijke systemen, mede doordat driekwart van de Nederlanders vindt dat de kosten voor energie te hard zijn gestegen. Zonnepanelen zijn het populairste energiebesparende middel: bijna 4 op de 10 Nederlanders (37%) wil zonnepanelen in zijn of haar nieuwe woning. Ook regenwaterbenuttingsystemen (28%) en warmte-terugwin- systemen (22%) zijn populair. Energiebesparende systemen worden vaak bij de bouw van een woning geïnstalleerd. De systemen kunnen ook na de bouw van een huis aangebracht worden, maar dat is veel kostbaarder dan plaatsing tijdens de bouw.

Aanschaf energiebesparende systemen (in %) Stel u gaat verhuizen. Welke van de onderstaande energiebesparende producten zou u in uw nieuwe woning Gemiddelde willen? Nederlander Huurders Kopers Zonnepanelen/zonne-energie 37 35 38 Regenwaterbenutting 28 27 30 Warmte-terugwin-systeem 26 23 28 Centraal stofzuigersysteem 22 22 22 Warmtepompen 15 13 16 Anders 2 2 2 Geen (van deze) 44 46 42 Bron: WoonKennis/USP Marketing Consultancy, september/oktober 2007

Huurders en kopers gelijkgestemd
Kopers zitten behoorlijk op een lijn met huurders wat betreft interesse in energiebesparende systemen. Het grootste verschil in voorkeur is 5 procentpunten bij warmte-terugwin-systemen: 28% van de kopers heeft daar interesse in tegen 23% van de huurders. Kopers zouden meer interesse kunnen hebben in energiebesparende systemen dan huurders vanwege de meerwaarde voor hun huis. Aan de andere kant betalen de meeste huurders hun eigen energierekening en vinden zij besparingen op die rekening net zo interessant als ieder ander. De eensgezindheid onder huurders en kopers blijft overeind, ook als zij geen enkel energiebesparend systeem in hun komende huis willen: respectievelijk 46% en 42% wil geen van de bovengenoemde opties in huis hebben.

Huidige toepassing energiebesparende systemen Aan de Nederlanders die hebben aangegeven één of meer van de energiebesparende systemen te kennen, is gevraagd of men deze in de huidige woning heeft. Het bezit van energiebesparende systemen is laag. Ongeveer een op de vijf Nederlandse huishoudens die bekend is met energiebesparende systemen, bezit deze ook daadwerkelijk. Slechts twee op de tien Nederlanders heeft een energiebesparend systeem in huis. De mensen

die energiebesparende systemen hebben, kiezen het vaakst voor zonnepanelen of regenwaterbenutting. Deze systemen zijn allebei te vinden in 5% van de Nederlandse huishoudens. De warmtepomp is het minst populair, slechts 1% van de Nederlanders maakt daar in de eigen woning gebruik van.

Bekendheid systemen
De bekendheid met zonnepanelen of zonne-energie is onder Nederlandse huishoudens het grootst. Bijna driekwart van de Nederlanders is bekend met dergelijke systemen. Daarna volgen regenwaterbenutting en centrale stofzuigersystemen met respectievelijk 40% en 32%. Warmte-terugwin-systemen zijn bij nog geen kwart van de Nederlanders bekend en 19% is op de hoogte van het bestaan van warmtepompen. Een kwart van de Nederlanders kan geen enkel energiebesparend systeem noemen.

Bekendheid energiebesparende systemen (in %) Zonnepanelen/zonne-energie 73 Regenwaterbenutting 40 Centraal stofzuigersysteem 32 Warmte-terugwin-systeem 23 Warmtepompen 19 Geen van deze 25 Bron: WoonKennis/USP Marketing Consultancy, juli 2007

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

USP Marketing Consultancy
Drs. Martijn Verschoor
Telefoon: 010-2066900
E-mail: verschoor@usp-mc.nl

WoonKennis
Remco Tuns
Telefoon: 010 2066996
E-mail : tuns@bouwkennis.nl

Over WoonKennis/technische verantwoording Het veldwerk van de cijfers uit dit persbericht is verricht in de maanden september en oktober van 2007. Het online deel van het veldwerk is verricht onder het consumentenpanel DeelUwMening.nl. De cijfers zijn gewogen naar CBS standaarden op inkomen, leeftijd en geslacht.

WoonKennis is een initiatief van BouwKennis en USP Marketing Consultancy. WoonKennis is een woonmonitor die op continue basis de mening en het gedrag van de Nederlandse woonconsument onderzoekt.

De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op mensen die hebben aangegeven ooit nog eens te willen verhuizen. Verder zijn de energiebesparende systeem in de vraagstelling kort toegelicht. De exacte vraagstelling was hierbij als volgt:

Stel u gaat verhuizen. Welke van de onderstaande energiebesparende producten zou u in uw nieuwe woning willen?

1 Warmte-Terug-Win-Systeem (tbv verwarming en/of koeling van de temperatuur in de woning)
2 Zonnepanelen/zonne-energie

3 Regenwaterbenutting (voor tuin, wasmachine of toilet)
4 Centraal stofzuigersysteem voor de woning
5 Warmtepompen (wint energie uit lucht, water en grond)

Energiebesparende systemen verschillen van energiebesparende maatregelen. De energiebesparende systemen zijn meestal ingrijpender en worden daarom vaak al bij de bouw van een woning geïnstalleerd. Energiebesparende maatregelen zijn eenvoudig in een bestaande woning toe te passen zonder dat er een ingrijpende verbouwing voor nodig is. Voorbeelden hiervan zijn spaarlampen, waterbesparende douchekop, dubbel glas hoog rendementsketel, tochtstrip en groene stroom.