Ingezonden persbericht


Persbericht, voor directe publicatie

Goed beroepsonderwijs alleen mogelijk dankzij adequate praktijkondersteuning

Koninklijke Mosa ontvangt Award "Beste leerbedrijf Procesindustrie 2007"

Den Haag, 28 januari 2008 - Kenniscentrum PMLF heeft de Award voor het beste leerbedrijf in de procesindustrie toegekend aan Koninklijke Mosa uit Maastricht. De tweede prijs werd uitgereikt aan Crown van Gelder NV en PPG industries mocht de derde prijs in ontvangst nemen. De inzet van BP Raffinaderij Rotterdam, Hill's Pet Nutrition Mfg. en Rockwool werd bekroond met een eervolle vermelding.

Het doel van deze prijs is zichtbaar te maken dat leren in het beroepsonderwijs alleen mogelijk is met behulp van goede praktijkondersteuning in bedrijven. Eerdere prijswinnaars zijn Paramelt uit Heerhugowaard (2006) en Organon uit Oss (2005).

"Zeer betrokken"

De Award is dit jaar toegekend aan Mosa omdat dit bedrijf door consequent te kiezen voor investeren in opleiden, in tien jaar tijd een uitstekende opleidingsorganisatie heeft neergezet. "Mosa denkt niet in termen van opleidingskosten maar van investeringen in personeel", aldus het juryrapport. Een zeer groot percentage van de medewerkers volgt een opleiding, wat altijd mogelijk is, ook indien dit niet direct noodzakelijk is voor het functioneren. "Mosa is bovendien maatschappelijk zeer betrokken", zo vervolgt het juryrapport, "Geeft ook mogelijkheden aan minder kansrijken op de arbeidsmarkt en speelt een actieve rol in de regionale ontwikkeling van het onderwijs." Rene van Oyen, directeur personeel en organisatie van Mosa: " We zien deze prijs als een waardering voor de opleidingsinspanningen die de afgelopen jaren zijn geleverd. Niet alleen voor de directie van Mosa, die de kaders heeft geschapen, maar ook voor al die medewerkers en mentoren die zich hebben ingezet om er voor te zorgen dat de diploma's behaald konden worden. Nu zijn onze procesoperators goed inzetbaar in een sterk vernieuwde productieomgeving. En we moeten niet vergeten dat het ook een erkenning vormt voor ROC Leeuwenborgh, waarmee Mosa al lange tijd samenwerkt."

Belang opleidingen
De procesindustrie is voor Nederland zeer belangrijk en stelt hoge eisen aan de medewerkers. Om een idee te geven van de omvang: jaarlijks zijn er circa 16000 cursisten ingeschreven voor opleidingen in de sectoren PMLF (proces-, milieu-, laboratoriumtechniek en fotonica). Zo'n 8000 daarvan volgen een dagopleiding aan de circa 40 reguliere opleidingsinstellingen of de circa 35 particuliere opleidingsinstellingen. Daarbij zijn ruim 1000 docenten betrokken. De overige cursisten (eveneens ca. 8000) worden via het systeem van werkend leren in ca. 1200 bedrijven opgeleid. De Award is met name gericht op deze laatste groep.

Award beste leerbedrijf Procesindustrie
De prijswinnaars krijgen respectievelijk E 10.000, E 7000 en E 3000 en zullen dat gaan besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. De prijs symboliseert de waardering voor de bedrijven die veel energie, tijd en geld investeren in deze vorm van onderwijs. De toekenning van de prijs betekent een stimulans aan alle bedrijven om de professionaliteit van het opleiden blijvend te verbeteren. Voor de Award worden bedrijven beoordeeld op een aantal aspecten. Zo wordt bekeken of de leerlingen bij het bedrijf succesvol worden opgeleid, of de bedrijfsopleider voldoende betrokken is en of het bedrijf daadwerkelijk plannen en goede voornemens omzet in scholing. Ter voorbereiding van de verkiezing heeft Kenniscentrum PMLF een aantal kandidaatbedrijven voorgedragen aan een jury, gevormd door vertegenwoordigers van ROC's en de Landelijke Adviescommissie Procestechniek (LAP). Deze jury heeft daaruit zes bedrijven genomineerd die er op de bovengenoemde criteria duidelijk uitsprongen.

Koninklijke Mosa

De Koninklijke Mosa is een Nederlandse producent van keramische tegels. Een producent met een roemrijk verleden en een veelbelovende toekomst. Vanuit de fabrieken in Maastricht vinden jaarlijks 5 miljoen vierkante meters wand- en vloertegels hun bestemming in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

Kenniscentrum PMLF

Kenniscentrum PMLF is het expertisecentrum voor opleidingen in de procesindustrie, milieutechniek, laboratoriumtechniek en fotonica - gezamenlijk aangeduid met PMLF. Kenniscentrum PMLF draagt er aan bij dat bedrijven en onderwijsinstellingen opleiden volgens de wettelijke eisen die worden gesteld aan het beroepsonderwijs en aan de eisen die het (internationale) bedrijfsleven stelt. Stichting Kenniscentrum PMLF is zelfstandig onderdeel van de VAPRO-OVP Groep.


- - - - -
Noot voor de redactie,