Gemeente Wijk bij Duurstede

Wie verdient een jeugdmedaille?

Jeugdigen tussen de 6 en 18 jaar kunnen worden voorgedragen voor een jeugdmedaille. Vorig jaar zijn voor het eerst jongeren uit de gemeente Wijk bij Duurstede onderscheiden. Twee meisjes van 12 jaar kregen een jeugdmedaille uit handen van burgemeester Guus Swillens en raadslid Wil Kosterman. Deze onderscheiding hadden zij verdiend vanwege de persoonlijke en actieve inzet die zij leverden aan directe familieleden, in tijden dat deze extra hulp nodig hadden. Het college wil met de jeugdmedaille de onderscheiden jongeren niet alleen in het zonnetje zetten, maar ook hun leeftijdsgenoten ervan bewust maken dat zij iets voor anderen kunnen betekenen en hen stimuleren dat ook te gaan doen.

Raadslid Wil Kosterman
Raadslid Wil Kosterman, één van de initiatiefnemers van de jeugdmedaille, vertelt: `Nadat op initiatief van de fractie van GroenLinks de jeugdmedaille door de raad in het leven was geroepen, bleef het een poosje stil. Toen ik de uitnodiging kreeg om de eerste jeugdmedailles uit te gaan reiken, was ik dan ook zeer verrast. Het werd een ontroerende middag. De twee medaillewinnaressen wisten van niets, maar de beide families zetten hen stevig in het zonnetje tijdens een feestelijk moment met slingers, bloemen, heerlijke taart, koek en andere gerechten. De blijdschap van de families was eigenlijk nog groter dan van de beide meiden die de medaille ontvingen: zij vonden de inzet waarvoor zij werden beloond maar heel gewoon. Het was mooi om de positieve uitstraling, die van de jeugdonderscheiding uitging, aan den lijve te ondervinden. Een typisch voorbeeld van: klein gebaar, groot gevolg!'

In aanmerking komen
Jeugdigen moeten een bijzondere prestatie hebben geleverd voor een ander of zich op een andere manier vrijwillig buitengewoon hebben ingezet voor de Wijkse samenleving. Zo zijn er jeugdigen die regelmatig hand- en spandiensten of overige hulp verlenen aan mensen die dat nodig hebben, zoals familieleden, buren, ouderen in de buurt, vrienden of klasgenoten. Dit is niet altijd zichtbaar voor anderen, maar daarmee niet minder waardevol. Ook zijn er jongeren die vrijwillig op school, voor de sportclub of voor de kerk hun steentje bijdragen. Zij werken bijvoorbeeld mee aan het organiseren van activiteiten, collecteren voor goede doelen, trainen of coachen sportteams, maken of onderhouden de website voor hun club, onderhouden gebouwen of sportvelden, enz.

Aanmelden
Als u iemand kent die een jeugdmedaille verdient, draag hem of haar dan voor via het daarvoor bestemde formulier, dat te vinden is op de gemeentelijke website www.wijkbijduurstede.nl en klaarligt bij de scholen, sportverenigingen, muziekscholen en bibliotheken. De voordrachten moeten voor 31 maart a.s. bij de gemeente zijn en worden daarna beoordeeld. Iedereen kan een jongere voordragen voor een jeugdmedaille, maar jongeren kunnen zichzelf niet voordragen. Op 21 mei reikt de burgemeester de jeugdmedailles uit. Ook vrienden en familie worden hier dan voor uitgenodigd.

Jury
Een deskundige jury beoordeelt de voordrachten en doet aanbeveling aan het college van b. en w. De jury bestaat uit de burgemeester en enkele personen die beroepsmatig met jeugdigen werken. Het college besluit tenslotte wie de jeugdmedaille op 21 mei a.s. krijgt uitgereikt. Er worden maximaal vier jeugdmedailles uitgereikt.