Leefbaar Rotterdam

woensdag, januari 30, 2008

Schrijer houdt mist rond Vogelaarwijken liever in stand

Wethouder Schrijer weigert de mist weg te nemen die hij heeft gecreëerd rond het Rotterdamse plan voor de Vogelaarwijken. Marco Pastors vroeg vanochtend hoe de bedragen uit het plan onderbouwd waren, maar gesteund door de coalitiepartijen, weigerde de wethouder, ondanks een eerdere toezegging.

Tijdens de actualiteitenraad van 17 januari was een rapportage toegezegd waarin precies gespecificeerd zou worden wat de herkomst is van de investeringen per achterstandswijk in drie kolommen, respectievelijk ISV-geld (juni 2005), Pact op Zuid (juni 2007) en Vogelaar (november 2007). Volgens Pastors zal zon lijstje bewijzen dat de bedragen die Schrijer naar buiten brengt niet met elkaar te rijmen zijn en dat de raad zich moet gaan afvragen of ze de wethouder nog wel kan vertrouwen, zeker nu hij specifieke bedragen niet blijkt te kunnen onderbouwen

Pastors: Eerst ging het om investeringen van 878 miljoen van de corporaties en 212 miljoen van de gemeente. Afgelopen maandag schrijft Schrijer dat die 878 miljoen geen investering is, maar een onrendabele top. Volgens Schrijer gaat het om investeringen van 2,5 tot 3 miljard, een onrendabel percentage van 30-35%. Ik kan me niet voorstellen dat corporaties zoveel geld onrendabel mogen uitgeven. Bij het Pact op Zuid, een onderdeel van deze plannen, waren de verhoudingen investering-onredabele top 850 respectievelijk 73 miljoen. Dat lijkt me meer in de rede. Hoe dan ook, wat Schrijer vertelt is niet meer te volgen. Ik denk dat hij het zelf ook niet begrijpt, en daarom nu tot april de tijd neemt om het uit te rekenen. Dat is verdacht, en betekent weer vertraging. Schrijer zegde wel toe het akkoord dat hij met corporaties heeft gesloten en dat volgens hem op hoofdlijnen goed onderbouwd zou zijn, aan de commissieleden te geven. Ook zal hij elke 3 maanden over de voortgang van herstructurering en de Vogelaar-wijken de raad informeren. Eerder was dit al afgesproken voor het Pact op Zuid, dankzij een motie van Leefbaar Rotterdam. Vluchten kan niet meer.