Ministerie van Financiën

Verslag Eurogroep en Ecofin 21 en 22 januari 2008

Eurogroep

Het Sloveense voorzitterschap presenteert op de Eurogroep het officiële werkprogramma voor de Eurogroep. Het werkprogramma wordt over het algemeen met lof aanvaard.

Tevens wordt lof uitgesproken voor de euro-invoering in Cyprus en Malta. Beide landen voerden de euro in op 1 januari 2008. Cyprus en Malta worden welkom geheten in de Eurogroep.

Wat betreft de economische situatie benadrukt de Eurogroep dat de onzekerheid, ondanks goede fundamentals in de EU, is toegenomen. De positie van de EU is gunstiger dan die van de VS, maar ook de EU ondervindt hinder van de financiële turbulentie. Er is echter brede overeenstemming dat er in de EU geen sprake is van een naderende recessie. De inflatie in het eurogebied is opgelopen in de laatste maanden van 2007. Waarschijnlijk is echter dat de inflatie over 2008 weer enigszins zal afnemen.

Ecofin Raad

Werkprogramma Ecofin Raad
Het Sloveense voorzitterschap presenteert het officiële werkprogramma aan de Raad. De Ecofin Raad ondersteunt de focus die het voorzitterschap heeft aangebracht. De Slovenen zullen zich richten op het verdiepen van de Lissabonstrategie en implementatie van maatregelen. Ook de interne markt op het gebied van de financiële diensten en het vereenvoudigen van de gemeenschappelijke regels over BTW en accijnzen zijn van belang, evenals het bestrijden van belastingfraude. Een aantal lidstaten benadrukte aandacht voor de financiële stabiliteit, invoering van Solvency II en naleving van de overeengekomen roadmap. Ook het terugdringen van de administratieve lasten staat op de Europese agenda van 2008. Tot slot wordt het belang benadrukt om de Ecofin Raad blijvend te betrekken bij de klimaat- en energiebeleidsdiscussie. Het klimaat- en energiebeleid moet financieel-economische verantwoord zijn, efficiënt en effectief, waarbij het marktmechanisme zoveel als mogelijk in stand moet blijven. De ministers wensen het voorzitterschap veel succes.

Euro-invoering in Cyprus en Malta
De Ecofin Raad spreekt over de huidige stand van zaken rond de introductie van de euro in Malta en Cyprus. De Ecofin Raad benadrukt dat het invoeren van de euro, via het big-bang scenario, in Malta en Cyprus zonder noemenswaardige problemen is verlopen, afgezien van incidentele langere wachttijden bij de banken tijdens de eerste dagen. De overschakeling was zeer goed voorbereid en verliep erg vlot. De autoriteiten zullen aandacht blijven besteden aan de gevoelsinflatie en aan irreguliere prijsontwikkelingen.


---

De geïntegreerde richtsnoeren en het Lissabonprogramma

De Ecofin Raad voert een oriënterend debat over de geïntegreerde richtsnoeren, inclusief het communautaire Lissabonprogramma en de landenspecifieke aanbevelingen. In de Raad bestaat overeenstemming over het feit dat de richtsnoeren niet moeten worden aangepast. Geconcludeerd wordt dat de richtsnoeren werken en dat het zaak is deze niet te wijzigen; vooral de implementatie is nu van belang. Een blijvend strikte interpretatie van de SGP verplichtingen blijft van groot belang. De vier hoofdthema's blijven ongewijzigd, namelijk meer investeringen in R&D en innovatie, het flexibiliseren en moderniseren van de arbeidsmarkten, verbeteren van het ondernemingsklimaat en aandacht voor energie en klimaatverandering.
In de discussie wordt tevens genoemd dat ook in minder gunstige economische omstandigheden de inzet niet afgezwakt dient te worden. Het voorzitterschap zal de opmerkingen ter harte nemen. De conclusies worden ongewijzigd overgenomen en zullen definitief worden bekrachtigd tijdens de komende Ecofin Raad, waar de inbreng van de Ecofin Raad aan de Voorjaarsraad zal worden afgerond.

Herziening interne markt-strategie
De Ecofin Raad bereikt overeenstemming over de in november door de Commissie gepubliceerde herziening van de interne markt. De nieuwe aanpak houdt in, dat verdere Europese actie vooral gericht is op sectoren waar dit het meeste oplevert. Op basis van kosten-batenanalyses wordt vastgesteld welke sectoren hiervoor in aanmerking komen.

Prioriteiten zijn het openen van de dienstensector en het liberaliseren van de netwerksectoren. Ook van belang is het verbeteren van het belastingklimaat en het bevorderen van het vrije verkeer van kennis en innovatie.

Key issues paper (KIP)
De Ecofin Raad spreekt kort over het KIP dat gaat over het Lissabonproces en dat de Raad naar de Europese Raad van 13 en 14 maart aanstaande zal sturen. Er is overeenstemming dat het voorliggende document een goede basis is voor de inbreng bij de Voorjaarsraad.

SEPA
In de Ecofin Raad wordt het belang van SEPA (Single Euro Payments Area) benadrukt en wordt de effectieve inwerkingtreding van SEPA op 28 januari aanstaande besproken. De Commissie zal dan samen met de European Payments Council en de ECB een bijeenkomst houden om de aftrap van SEPA te markeren. Het onderwerp staat daarnaast op de Raad geagendeerd om de lidstaten aan te moedigen om de inwerkingtreding te ondersteunen door SEPA producten te gaan gebruiken. Daarbij geldt wel het "no-deterioration principle", dat wil zeggen dat de SEPA producten geen achteruitgang mogen betekenen ten opzichte van de huidige nationale producten.


---

Nederland geeft aan de conclusies te steunen en benadrukt dat er sprake moet zijn van een

marktgedreven overgang naar SEPA betaalproducten; Nederland vindt het dan ook van groot belang dat deze conditie onderdeel uitmaakt van de conclusies. De minister spreekt zijn zorg uit over de vraag of er na de invoering van SEPA wel voldoende concurrentie op de betaalmarkt zal zijn. De invloed van SEPA op het kostenniveau is nog onbekend. De minister geeft aan dat de Nederlandse overheid pas zal overgaan op SEPA producten wanneer de producten minimaal zo goedkoop en efficiënt zijn als de huidige Nederlandse betaalproducten.

De Raad discussieert over het vaststellen van een einddatum voor uitfasering van nationale producten, maar hier blijkt geen draagvlak voor te zijn, vooral omdat een dergelijke einddatum niet in overeenstemming is met een marktgedreven overgang naar SEPA betaalproducten. Het voorzitterschap constateert dat de concept-Raadsconclusies zoals zij voorlagen zijn aangenomen.


---


---- --