BouwNed

Belangrijke Impuls Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de Bouw
30-01-2008

Samen werken aan een beter resultaat!

De zeven grootste Nederlandse bouwbedrijven Ballast Nedam, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton, TBI en Volker Wessels hebben de handen ineen geslagen om in te spelen op de vraag naar een meer maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering in de bouw. De initiatiefnemers die samen ongeveer de helft van de omzet in de bouw voor hun rekening nemen, hebben de ambitie een impuls te geven aan duurzame samenwerking in de sector.

Op 29 januari jl. hebben de zeven opdrachtgevende bouwbedrijven hun Leidende Principes in de openbaarheid gebracht, om professionele samenwerking en ketenverantwoordelijkheid in de bouw te bevorderen (Klik hier voor de Leidende Principes).

De zeven ondernemingen hebben op basis van de leidende principes gedragsregels opgesteld. Deze bieden het opdrachtgevend bouwbedrijf, de gespecialiseerde aannemer, de opdrachtgever en andere in het bouwproces betrokken partners een uitgangspunt voor professioneel, integer, maatschappelijk verantwoord en transparant handelen. Het behalen van een succesvol eindresultaat wordt daarbij beschouwd als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De gedragscode van de publieke opdrachtgevers is mede aanleiding geweest voor het opstellen van de Leidende Principes. De grote bouwbedrijven zijn een schakel in de keten tussen publieke en private opdrachtgevers en gespecialiseerde aannemers, installateurs en toeleveranciers. Elke schakel heeft zijn verantwoordelijkheid. Saillant verschil met de publieke code is wel dat de zeven bouwbedrijven `duurzaamheid' expliciet als kernwaarde hebben opgenomen.

De zeven initiatiefnemers realiseren zich dat de naleving van alle gedragsregels in de praktijk niet van de ene dag op de ander doorgevoerd zal zijn. Wel is het de ambitie om deze uitgangspunten binnen de bedrijven verder in te vullen. De bedrijven nemen de leidende principes op in de eigen bedrijfsvoering. Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland toonde zich ingenomen met het initiatief. Ook heeft hij toegezegd dit initiatief te ondersteunen en nadrukkelijk onder de aandacht van de leden te brengen.

Meer informatie: Peter Fraanje 06-22475672