Provincie Zeeland

Persberichten


30-01-2008: Overstromingsrisico's op de risicokaart

Wie wil weten of er in de eigen woon- of werkomgeving risico is op overstromingen, kan vanaf vandaag terecht op de speciale landelijke website www.risicokaart.nl. Ook inwoners van een groot deel van Zeeland kunnen op de Zeeuwse risicokaart zien wat het overstromingsrisico in hun eigen woon-, werk- en leefomgeving is. Hiervoor zijn speciale overstromingsdieptekaarten ontwikkeld. Op deze kaarten staan maximale waterdieptes aangegeven die kunnen optreden wanneer de dijken in een gebied op diverse locaties tegelijkertijd zouden bezwijken. Hiervoor is een storm nodig die zich één keer in
4000 jaar voordoet. In werkelijkheid zullen deze dieptes waarschijnlijk nooit voorkomen, omdat niet alle dijken tegelijk zullen breken. De overstromingsgegevens staan op de risicokaart van Zeeland: www.risicokaart.zeeland.nl. In het voorjaar zullen de kaarten voor heel Zeeland beschikbaar zijn.

Op de kaart worden de waterdiepten in een aantal klassen weergegeven. Voor elk gebied is voor een oppervlak van 50 bij 50 meter berekend, wat de maximale overstromingsdiepte kan zijn als er ergens een waterkering bezwijkt. Voor inwoners is dus precies te zien hoe hoog het water komt op een bepaalde locatie. Uit de kaart wordt duidelijk dat grote delen van Zeeland onder water kunnen komen, maar er blijven ook grote gebieden die niet onder zullen lopen.

Landelijk project

Voor heel Nederland zijn in het kader van het project risicokaart overstromingskaarten gemaakt. Provincies, ministeries (Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en VROM), Unie van Waterschappen, Veiligheidsregio's en anderen hebben hierin samengewerkt. Het berekenen van de waterdiepten is een omvangrijk karwei, dat zorgvuldig moet gebeuren. En centraal en uniform rekenmodel vormt de basis voor alle kaarten.

Risicokaart

De risicokaart is sinds eind 2005 beschikbaar voor alle inwoners van Nederland. De kaart toont op een plattegrond informatie over mogelijke risico's: bedrijven met gevaarlijke stoffen, natuurbranden, overstromingen, etc. Daarnaast is op de kaart te zien waar kwetsbare objecten, zoals: scholen, ziekenhuizen en verblijfsgelegenheden liggen.De informatie over het gevolg van een mogelijke overstroming is nu zo aangepast, dat inwoners kunnen zien welke gebieden onder water kunnen komen te staan en hoe hoog het water dan komt. Op de website www.crisis.nl is informatie beschikbaar over wat inwoners kunnen doen als voorbereiding op een overstroming en wat men bij een dreigende overstroming kan doen om schade te beperken.

Vervolg

De Europese richtlijn Overstromingsrisicos verplicht alle lidstaten, en dus ook Nederland, om goede informatie over overstromingsrisicos te verstrekken aan burgers en bedrijven. Dat moet gebeuren in de vorm van kaarten. De vandaag gelanceerde overstromings-dieptekaart is een eerste stap om te voldoen aan die richtlijn. Volgende stappen zullen worden gezet als resultaten bekend zijn uit het interbestuurlijke, meerjarige studieproject Veiligheid Nederland in Kaart (VNK). Deze uitkomsten worden in 2009 verwacht.


30 januari 2008, Hanneke Blok, (0118) 631392, persberichtnummer 211