Nieuw-Vlaamse Alliantie


Taalvereiste Wooncode niet overboord gooien (30/01/08)

Sinds de Vlaamse Regering de Wooncode heeft ingevoerd, moeten kandidaat-sociale huurders in Vlaanderen bewijzen dat ze Nederlands spreken of minstens bereid zijn om Nederlands te leren. Enigszins verbijsterd vernemen wij nu dat uitgerekend Spirit tot nader order toch een Vlaamsgezinde partij deze taalvereiste wil afschaffen. Voor N-VA blijft de taalvereiste in deze Wooncode van essentieel belang.

Volgens Spirit leidt deze taalvereiste tot een administratieve rompslomp, aangezien ook een aantal Nederlandstaligen bij het Huis van het Nederlands een attest moeten gaan halen. Spirit spreekt zelfs van een pesterij en besluit meteen dat de taalvereiste geschrapt moet worden. Voor N-VA is dat toch wel zeer kort door de bocht. Niet alleen moet die administratieve last danig gerelativeerd worden, maar bovendien is het onverstandig om op basis daarvan het kind met het badwater weg te gooien.

Het klopt dat ook Nederlandstaligen moeten kunnen bewijzen dat ze Nederlands spreken. Dat lijkt misschien gek, maar hier speelt uiteraard het gelijkheidsbeginsel. Het zou juridisch en sociaal onaanvaardbaar zijn om sommige mensen strengere voorwaarden op te leggen dan anderen. Het volstaat echter om een getuigschrift lager onderwijs (in Vlaanderen) voor te leggen om te bewijzen dat je voldoende Nederlands spreekt. Wie dat verloren heeft, kan terecht bij het Huis van het Nederlands. Als deze administratieve procedure op een bepaalde manier eenvoudiger gemaakt zou kunnen worden, dan is N-VA uiteraard bereid om daaraan mee te werken. Maar het principe van de taalvereiste mag men niet overboord gooien.

Vlaams Parlementslid voor N-VA Mark Demesmaeker: Informele contacten met personeel van het Huis van het Nederlands in verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant bevestigen allemaal dat zij de huidige regeling zeer goed vinden en dat we daar niet van af mogen stappen.

Voor N-VA past deze kleine inspanning in een zeer belangrijke sociale context. Om het sociale leven in een lokale gemeenschap mogelijk te maken, is het essentieel dat men de taal van die gemeenschap spreekt. Daarmee vermijden we ook sociaal isolement en lokale vervreemding. Bovendien is dit een kwestie van rechten en plichten: wie in aanmerking wil komen voor een sociale woning, moet daar inderdaad een kleine inspanning voor doen.

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be