Nieuw-Vlaamse Alliantie


EU moet actieve en neutrale bemiddelaar zijn in conflict Isräel-Palestina (30/01/08)

"De Europese Unie moet niet zomaar achter de Verenigde Staten aanhollen, maar een onafhankelijke houding in het conflict Israël-Palestina aannemen en actief een tweestaten-oplossing steunen," zegt N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels vandaag naar aanleiding van een bezoek van Javier Solana aan het Europees Parlement.

De Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid kwam in het Parlement toelichting geven over de huidige toestand in de Gazastrook, waar het vorige week opnieuw tot een dieptepunt kwam toen Palestijnen door de grens met de Gazastrook braken om zich in Egypte te kunnen bevoorraden.

In het debat zei Frieda Brepoels: "Sinds Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook leven anderhalf miljoen Palestijnen er afgesloten van de buitenwereld. Het is een gevangenis in open lucht waar de humanitaire situatie stilaan onhoudbaar wordt. Intussen lijken we steeds verder verwijderd van de tweestatenoplossing waarover president Bush, de Israëlische premier Olmert en Mahmoud Abbas, voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, zes maanden geleden afspraken maakten. Het is tegen die achtergrond des te erger te moeten vaststellen dat de EU enkel als geldschieter optreedt en nalaat een actieve bemiddelaarsrol op zich te nemen. De EU holt veel te veel achter de VS aan, wat betekent dat er de facto geen onafhankelijke bemiddelaars meer zijn. Van de VS kan men immers bezwaarlijk beweren dat ze neutraal optreedt. En dit terwijl heel veel Palestijnen de EU als enige hoop zien. Ik roep de Europese Unie daarom op actief mee te onderhandelen over de opheffing van de blokkade van Gaza en over een tijdschema en stappenplan voor de tweestatenoplossing."

Noot aan de redactie

* In het budget van de Europese Unie voor 2008 is er 300 miljoen euro voorzien voor financiële steun aan Palestina en het vredesproces. Dit maakt van de EU de belangrijkste financierder van Palestina.

* Er leven meer dan 1.4 miljoen Palestijnen in de Gazastrook.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu