Dienstenbond CNV

Nieuws

30 januari 2008

Onderhandelingen Getronics cao 2008 liggen stil

n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl

In december zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao gestart. Naast de voorstellen van de bonden lag er nog een belangrijk punt op tafel: vaststelling van de pensioenfranchise. Er is een meningsverschil wie de franchise bepaalt. Wij (de vakbonden) zijn van mening, dat in de huidige cao duidelijk is bepaald, dat de franchise en pensioenpremie door cao-partijen worden vastgesteld. De werkgever houdt vast, dat deze factoren door het SVG-bestuur worden bepaald. Daarmee komt de werkgever zijn cao-afspraken dus niet na!

Op 5 december zijn de onderhandelingen voor de cao van 2008 gestart. De eerste ronde is voornamelijk gebruikt om de diverse voorstellen uit te wisselen en toe te lichten. Maar daarnaast lag nog een heikel punt op tafel: Wie stelt de pensioenfranchise vast.

Wat is franchise
De franchise is een deel van het salaris, waarover geen pensioen wordt opgebouwd.
De pensioenopbouw vindt plaats door middel van het beleggen van spaarbedragen. Het spaarbedrag is een percentage van de spaargrondslag (het salaris verminderd met de franchise). De franchise is dus mede bepalend voor de pensioenopbouw. Ook de deelnemersbijdrage is een percentage van de spaargrondslag. CNV Dienstenbond vindt, dat de franchise moet worden gekoppeld aan een cao-loonsverhoging die voor iedereen geldt. De afgelopen jaren is de franchise door het SVG-bestuur verhoogd, terwijl er medewerkers waren, die volgens de matrix geen loonsverhoging kregen. Zij zijn daardoor in pensioenopbouw achteruit gegaan.

Niet verder.........
Tijdens het uitwerken van de huidige cao in 2006 kwam dit probleem al naar voren Het SVG-bestuur stelt conform het reglement de franchise vast, terwijl dit in de cao dient te worden geregeld. Wij hebben bij de werkgever de eis neergelegd, dat hij eerst deze kwestie moet regelen. Ondanks toezeggingen heeft de werkgever dit niet geregeld met het pensioenbestuur. In het eerste cao-overleg voor de cao 2008 werd opnieuw toegezegd door de werkgever, dat hij dit zou regelen met het SVG-bestuur. In het volgende overleg van 21 december werd duidelijk, dat er nog steeds niets was afgesproken. Het overleg is toen tijdelijk opgeschort in afwachting van afhandeling van de kwestie.

Vertrouwen
Het is dan ook niet alleen een zaak van bevoegdheid, maar nog meer van vertrouwen. Al anderhalf jaar worden we als bonden aan het lijntje gehouden over deze zaak en nog steeds is het probleem niet opgelost. Wij zullen als gezamenlijke bonden ons daarom beraden over vervolgstappen. Als u hiervoor suggesties heeft, dan verneem ik die graag via onderstaand mailadres.

Reageren.
Als u vragen, opmerkingen of suggesties heeft, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Nico Passchier, via
mail: n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl