Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ-leden werkzaam bij Wegener-dagbladen

Amsterdam, 30 januari 2008

Beste collega,

Bij de nieuwe bezuinigingsronde van de Wegener-dagbladen, elk van de zes uitgeverijen moet met een half miljoen euro bezuinigen, staan ook de fotobudgetten onder grote druk.

Het directe effect daarvan is dat er op de redacties als vanzelfsprekend eenvoudig te bedienen camera's worden geïnstalleerd die verslaggevers moeten hanteren om foto's aan te leveren. Het laat zich aanzien dat na een stoomcursus fotografie van een schrijvend journalist wordt verwacht dat hij in een moeite een artikel van foto's kan voorzien.

Voor veel collega's komt dit neer op een verzwaring van zijn journalistieke beroepsuitoefening, waarop met de jaren toch al meer werkdruk is komen te liggen.

Wat nog niet lang geleden al dan niet openlijk als experiment begon, fotograferen wordt nu meer en meer onderdeel van het werk van schrijvende journalisten bij de Wegener-dagbladen. Over het algemeen nog voor internetsites, maar dat zal de eerste stap zijn naar de verplichting om fotojournalistiek werk uit te oefenen.

Voor u een functieverzwaring, voor fotojournalisten een regelrechte bedreiging voor hun inkomen.

Vandaar dat wij u nadrukkelijk willen wijzen op artikel 8.1 lid 4 van de Dagblad-CAO dat zegt: "tenzij overeengekomen bij de aanstelling in zijn functie, kan een journalist niet worden verplicht bij zijn artikelen foto's te maken voor dagbladen".

Wij doen een dringend beroep op onze schrijvende collega's bij Wegener-dagbladen, met dit artikel in de hand, niet akkoord te gaan met foto-opdrachten. Voor u geen verzwaring van uw journalistieke beroep, voor freelance fotojournalisten geen broodroof.

Namens het bestuur van de NVF,

sectie Fotojournalisten van de NVJ,

Ellie Speet

secretaris