Provincie Antwerpen


30 .01.2008

Provincie Antwerpen zoekt FITste gemeente

Mobiel testcentrum FITbus vergelijkt conditie van alle Antwerpse gemeenten


----------
Je conditie laten testen, een professioneel trainingsschema opstellen en op basis daarvan in enkele weken je conditie verbeteren. Dat is nog altijd het concept van de FITbus die ondertussen al één jaar de Provincie Antwerpen doorkruist. Vanaf dit jaar organiseert de provincie Antwerpen ook de wedstrijd de 'FITste gemeente' waarbij we op zoek gaan naar de fitste gemeente van de provincie Antwerpen.

Het is slecht gesteld met de conditie van de gemiddelde Vlaming. Dat is algemeen bekend. We bewegen te weinig en dat heeft zo zijn gevolgen voor de gezondheid. 'De provincie Antwerpen wil niet aan de zijlijn passief blijven toekijken. Daarom lanceerden we een jaar geleden de FITbus. Samen met de OZ-Fittrailer is de FITbus ondertussen al een jaar op de baan.' vertelde gedeputeerde voor sport Koen Helsen.

Concept FITbus
Wat houdt zo'n test op de FITbus nu juist in? De deelnemers van de FITbus krijgen een vetmeting en leggen een fietstest af. Daarna krijgen ze een quotering van 1 tot 7 voor zowel hun conditie als hun lichaamssamenstelling. Op basis van die resultaten krijgen de deelnemers een gepersonaliseerd trainingsprogramma. Na 12 weken keert de FITbus terug voor een hertest waar de resultaten vergeleken worden. Op die manier wil de provincie Antwerpen haar inwoners motiveren om meer te gaan bewegen. Met de FITbus zijn we ondertussen al een jaar op weg én met succes. De FITbus kwam al langs in 25 gemeenten en testte al 3.218 personen. Bovendien steeg het fitniveau van de deelnemers gemiddeld met een fitniveau. Met de wedstrijd de FITste gemeente wil ik de gemeentes van de provincie Antwerpen dan ook uitdagen om hun beste beentje voor te zetten.' sprak gedeputeerde voor sport Koen Helsen.

FITste gemeente
Het concept van de wedstrijd 'FITste gemeente' is eenvoudig. FIT staat voor drie begrippen: de F staat voor Fitniveau, de I voor Inschrijvingen en de T voor Terugkomers. Drie factoren die de uiteindelijke score bepalen van een gemeente. Deze resultaten gaan we dan vergelijken met de resultaten van de andere gemeenten. Op die manier zal er elke dag een rangschikking van de meest fitte gemeentes opgesteld worden. Een rangschikking die dus snel kan veranderen.

Om de gemeente punten te geven, hanteren we de volgende 5 criteria:
- vooruitgang in FITniveau of uithouding

- aantal deelnemers op de testdag

- aantal hertesters

- aantal deelnemers op de hertestdag

- vooruitgang op niveau van de lichaamssamenstelling

FITste schepen van sport
Naast de titel van FITste gemeente worden ook alle schepenen van sport van de Provincie Antwerpen uitgedaagd om deel te nemen aan de test en te strijden voor titel FITste schepen van sport. De winnaar is diegene die het volledige programma van de FITbus doorloopt en op het einde bij de hertest de grootste vooruitgang heeft gemaakt zowel op uithouding als op lichaamssamenstelling.

Twee infosessies: Start To Eat(TM) en de hartslagmeter Maar dat is niet de enige vernieuwing aan de FITbus in 2008. Daarnaast krijgen de deelnemers van de Fitbus ook telkens twee extra infosessies. De eerste infosessie gaat over het werken met een hartslagmeter en vindt plaats één week na de test. Niet toevallig, want in het trainingsprogramma van de FITbus speelt het gebruik van een hartslagmeter een heel belangrijke rol. En niet enkel de conditie willen we verbeteren, ook de lichaamssamenstelling en voedingsgewoonten is een belangrijk aspect voor een goede conditie. Daarom bieden we na de test ook een tweede infosessie aan over Start To Eat(TM).

Inschrijven
Om iedereen een kans te geven op een gezonder en fitter leven worden zowel test en hertest op de FITbus alsook de beide infosessies aangeboden aan alle inwoners van de Provincie Antwerpen voor een prijs van slechts ¤ 10. Hiervoor inschrijven verloopt via de website: www.fitbus.be.

Bedrijven
Ook bedrijven kunnen de bus inhuren. Een aanrader, want werknemers die beter in conditie zijn, voelen zich beter in hun vel en presteren ook beter. Daarnaast tonen de bedrijven met de FITbus dat ze begaan zijn met hun werknemers. Voor de werknemers is er een speciaal pakket op maat ontwikkeld. Deze campagne rond 'bedrijf in beweging' wordt gelanceerd op 3 maart 2008 in samenwerking met VOKA- kamer van Koophandel Mechelen.

Partners
'De FITbus is een project in het kader van het Jeugdsportfonds Camille Paulus. Een fonds dat met publieke én privé middelen financiële steun biedt aan sociaal-maatschappelijke sportprojecten. Voor dit fonds kunnen we rekenen op verschillende partners. Ook bij hen brengt de FITbus zeker een bezoekje.' gaf gedeputeerde Koen Helsen nog mee. De lijst met partners die zich achter dit project geschaard hebben, is ondertussen indrukwekkend: Arcadis Gedas, Pidpa, Coca Cola, Interbuild, Onafhankelijk Ziekenfonds, Janssen Pharmaceutica, Nafta, Mensura, Pfizer, KBC, Atlas Copco, De Lijn, Lotto, Belgacom, P&O Ports, Dredging International, SD Worx, Van Hool, Van Wellen, Project 2, Ravago plastics, Rosy Blue, Ernst & Young, ATV, RTV, Radio 2 en Gazet Van Antwerpen ondersteunen dit project.

Heeft u nog vragen over de FITbus? Of wil u eigenlijk zelf eens kijken hoe uw basisuithouding eraan toe is en hoe het misschien allemaal beter kan?

Contacteer: Jeroen Joosens of Olivia Verelst
Provinciale Sportdienst Antwerpen
Boomgaardstraat 22 bus 1 -- 2600 Antwerpen
Tel 03/240 62 92 of 03/240 62 07
E-mail : jeroen.joosens@sportdienst.provant.be of olivia.verelst@sportdienst.provant.be

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Koen Helsen, Open VLD
tel. 0477 77 52 88
www.koenhelsen.be