Gemeente Sittard-Geleen


12_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Nieuwe retailstructuurvisie naar gemeenteraad

Sittard-Geleen, 30 januari 2008 -- Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft vandaag de nieuwe retailstructuurvisie aangeboden aan de gemeenteraad. In deze retailstructuurvisie staat hoe de winkelstructuur in de gemeente er uit moet gaan zien.

De grondslag voor de nieuwe retailstructuurvisie wordt gevormd door een adviesrapport van het bureau DTNP uit Nijmegen. Het college heeft dat rapport voorgelegd aan de retailadviescommissie. Op basis van de aanbevelingen van deze commissie en met het oog op de maatschappelijke opgaven op het vlak van stedelijke en economische ontwikkelingen en het kleine kernenbeleid, zijn een paar onderdelen van het DTNP-rapport aangepast.

,,Het voorstel dat nu naar de gemeenteraad is gestuurd, is op een zorgvuldige wijze tot stand gekomen,' zegt wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Er is voortdurend overleg geweest met de retailadviescommissie en ook de raad is bij de totstandkoming intensief betrokken. Ik waardeer het zeer dat zoveel mensen zich hebben ingezet om deze breed gedragen retailstructuurvisie te kunnen voorleggen aan de raad.'

De retailstructuurvisie maakt onderscheid in drie verschillende winkelgebieden: de stadscentra, de wijkwinkelcentra en de perifere detailhandellocaties. Voor wat betreft de stadscentra geldt dat Geleen zich moet ontwikkelen tot een goed bereikbaar gemakscentrum. De bedoeling is om de winkels te concentreren in het gebied tussen de Raadhuisstraat, Rijksweg Centrum, Groenstraat, Markt en Annastraat. Hier is plaats voor maximaal vier supermarkten. Ook zou Geleen, zoals al staat in de Stadsvisie, zich moeten ontwikkelen tot het stedelijk centrum van de dienstverlening, waarbij er ook plaats is voor bijvoorbeeld het gemeentelijk dienstverleningscentrum.

Het centrum van Sittard (gebied tussen station, Odasingel, Putstraat en Engelenkampstraat) krijgt het profiel van bovenregionaal koopcentrum en recreatief winkelgebied. Om de concurrentie met de omliggende grote plaatsen aan te kunnen, is het noodzakelijk dat in het centrum meer trekkers komen en dat de routing aantrekkelijker wordt. Voor wat dat laatste betreft moet de huidige lintstructuur doorbroken worden. De ontwikkelingen rond De Dobbelsteen (Rijksweg-Noord/Haspelsestraat) en De Tempel kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Voor winkelformules die een groter vloeroppervlak hebben is op dit moment nog te weinig plaats in het centrum van Sittard.

Als het gaat om de wijkwinkelcentra zijn B&W het grotendeels eens met het advies van DTNP. Als aanvulling stellen ze voor om onderzoek te doen naar een nieuw wijkwinkelcentrum op de zogenaamde Slachthuislocatie. Dit ondersteunt de voorzieningencluster die ontstaat rondom de realisering van het Orbis Medical Park en past bovendien uitstekend bij de wijkontwikkelingen in dit gebied.

Om de realisatie van een wijkcentrum tussen Buchten en Holtum te ondersteunen, wordt de verplaatsing van de huidige supermarkt in Buchten daar naartoe in de toekomst mogelijk gemaakt.

Doe het zelf

Op het gebied van doe-het-zelfwinkels is het streven erop gericht om twee locaties te hebben waar deze winkels zich concentreren: één in Sittard (Dr. Nolenslaan) en één in Geleen (Gardenz).

Op 12 december vorig jaar zijn het college van B&W en Hornbach het eens geworden over het laten plaatsvinden van een aanvullend en verdiepend onderzoek naar het effect van de komst van een grote Hornbachvestiging (met 10.000 vierkante meter dhz) op of bij Gardenz. Dat verdiepend onderzoek heeft bevestigd dat er niet of nauwelijks ruimte is voor meer doe-het-zelf (dhz). Een uitbreiding van het dhz-oppervlakte met 5.000 vierkante meter (bij Gardenz) leidt tot 15 procent daling van de omzet in de rest van de stad, maar heeft volgens het onderzoek geen wezenlijke invloed op de spreiding van de dhz-winkels. De door Hornbach gewenste 10.000 m2 extra heeft wel een negatieve invloed op de spreiding van de winkels en duurzame ontwrichting tot gevolg. Er vindt weliswaar meer koopkrachtbinding plaats en er zullen van buiten de gemeente meer mensen naar Hornbach komen, maar volgens DTNP zullen speciaalzaken en kleine en middelgrote bouwmarkten in een grote straal rondom Hornbach het effect van de overcapaciteit aan vierkante meters doe het zelf het sterkst merken. Sluiting van bouwmarkten in Sittard-Noord in verband met negatieve omzeteffecten kan het gevolg zijn. Daarom wordt voorgesteld om een beperkte toevoeging (5.000 m2) van het dhz-winkelaanbod op Gardenz toe te staan, maar geen Hornbach volgens Kerkraads model.

Naast de uitbreiding van Hornbach heeft het vaststellen van de retailstructuurvisie ook voor een aantal andere lopende dossiers in Sittard-Geleen gevolgen. Zo is vestiging van de Mediamarkt aan de Holleweg niet aan de orde, maar zal worden overlegd met de directie van Mediamarkt en met andere bruin-/witgoedketens om na te gaan of ze in of direct aansluitend aan de winkelstraten in Sittard kunnen komen.

Ook de komst van Albert Heijn in het voormalige Blokkerpand aan de Rijksweg Zuid past niet in de visie, net zo min als verplaatsing van Nettorama naar Geleen. Laatstgenoemde winkel zou wel naar een van de overige voor supermarktontwikkeling aangewezen gebieden kunnen worden verplaatst, inclusief het centrum van Sittard.

Voor een supermarkt op de locatie Ringovenstraat in de wijk Lindenheuvel is volgens de retailstructuurvisie geen plaats. Hier hebben de Erven Spee op basis van raadsbesluiten uit 2000 en 2004 ontwikkelrechten, maar de erven hebben inmiddels te kennen gegeven hier van af te willen zien en het onroerend goed aan de gemeente te willen verkopen.

De gemeenteraad bespreekt in zijn vergadering van 21 februari de retailstructuurvisie. Een week eerder, op 14 februari, komt de retailstructuurvisie ter sprake in de commissie Stad en Wijk. ,,Na besluitvorming in de raad wordt de visie zo snel mogelijk samen met ondernemers uitgewerkt in concrete plannen en voorstellen om de koopkracht van de centra te verbeteren en de kwaliteit van de wijkwinkelcentra te verhogen,' besluit wethouder Meekels.


---




Gemeente Sittard-Geleen