Ingezonden persbericht


Spammers vallen terug op ouderwetse technieken

Uit onderzoek van SpamExperts blijkt dat juist ouderwetse spamtechnieken populair blijven. Spammers verdienen aan de massa en het versturen van tekst- en plaatjesspam lijkt vooralsnog het meest effectief.

Maastricht, 29 januari 2008 ­ Tekst- en plaatjesspam blijft in 2008 de meest populaire vorm van spam volgens onderzoekers van het in Maastricht gevestigde SpamExperts. "In tegenstelling tot wat veel antispambedrijven beweren, is het juist de plaatjes- en tekstspam die massaal verstuurd blijft worden" zegt spamexpert Dreas van Donselaar.

In navolging van de PDF- en Office-spamhype (Excel & Word) in 2007 voorspelden analisten nieuwe ontwikkelingen zoals video- en audiospam. Deze attachmentspam bleek echter geen succes en de verzending ervan nam tegen het einde van 2007 sterk af. "Wat vaak wordt vergeten, is dat attachments bij het compliceren van spamberichten niet alleen extra belasting veroorzaken bij de filterservers, maar zeker ook bij de spammende servers" geeft Van Donselaar als reden. "Daarnaast nemen veel mensen niet de moeite om bijvoegsels te openen, waardoor het daadwerkelijke bereik voor spammers vele malen lager ligt". Juist om die reden wordt verwacht dat video- en audiospam nog wel even op zich laten wachten. Spammers verdienen aan de massa, en het versturen van tekst- en plaatjesspam lijkt vooralsnog het meest effectief. Dat steeds meer professionele filters deze spam goed kunnen herkennen lijkt daarbij geen probleem. Van Donselaar:"Veel particulieren, bedrijven en internetproviders hebben geen professioneel antispamfilter. Daardoor bereikt een groot deel van deze relatief eenvoudig te herkennen spam toch de ontvanger."

Rond de 95 procent van het emailverkeer bestaat uit spam. Ruim 40 procent hiervan bevat plaatjes.

Onduidelijk is wanneer spam zich wél op andere manieren zal gaan manifesteren. Van Donselaar: "Veel antispambedrijven anticiperen met nieuwe technologische ontwikkelingen op te verwachten spamtrends. Spammers zullen hun bericht altijd zo goedkoop mogelijk bij de emailontvanger proberen af te leveren. Zolang er actief wordt opgetreden tegen botnets en andere spamverspreiders, is het voor de spammer van belang in zeer korte tijd een grote hoeveelheid spam te versturen. Zolang botnets niet veel krachtiger worden en de meeste mensen geen professioneel antispamfilter gebruiken, zal tekst- en plaatjesspam daarom de voorkeur behouden."
Over SpamExperts
SpamExperts ontwikkelt en implementeert antispamsoftware, gebaseerd op zelflerende en netwerkprincipes. Doelstelling is het elimineren van de ergernis en kosten veroorzaakt door spam. De producten zijn gratis voor privégebruik, in professionele omgevingen is een licentie vereist.