European Union



Brussel, 30 januari 2008

Staatssteun: de Commissie stemt in met hervorming van Belgische heffing op omzet van farmaceutische ondernemingen

De Europese Commissie heeft conform de communautaire staatssteunregels besloten geen bezwaar te maken tegen heffingskortingen die België heeft vastgesteld in het kader van de hervorming van de heffing die farmaceutische ondernemingen betalen op de verkoop van terugbetaalbare geneesmiddelen. Onder meer met deze heffing wordt het Belgische gezondheidszorgstelsel gefinancierd. De geplande heffingsvrijstellingen en -verminderingen bedragen jaarlijks ongeveer 47 miljoen euro. Na aanpassingen door de Belgische autoriteiten, waardoor de steun doelgerichter zal worden verstrekt en de gevolgen ervan zullen kunnen worden geëvalueerd, komt de Commissie tot de conclusie dat de maatregelen thans met de gemeenschappelijke markt verenigbaar zijn.

Neelie Kroes, de commissaris voor mededingingsbeleid, verklaarde: "Zoals het op 16 januari ll. gestarte sectorale onderzoek in de farmaceutische sector aantoont (zie IP/08/49), ben ik vastberaden ervoor te zorgen dat er op de farmaceutische markt volledige concurrentie heerst. Uit het grondige onderzoek van de Commissie blijkt dat de Belgische heffingskortingen, en met name die voor onderzoek, niet in strijd zijn met het Europees belang."

In november 2005 heeft de Belgische regering fiscale maatregelen ten gunste van de farmaceutische sector aangekondigd. In België dragen de farmaceutische ondernemingen jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro bij aan het gezondheidszorgstelsel middels een heffing die wordt berekend op de omzet in terugbetaalbare geneesmiddelen. De Belgische regering heeft besloten deze heffing op twee punten te wijzigen.

Ten eerste worden de volgende geneesmiddelen vrijgesteld van de heffing: weesgeneesmiddelen (geneesmiddelen voor zware en zeldzame ziekten), geneesmiddelen die zeer beperkt worden terugbetaald (zoals contraceptiepillen die onder de categorie Cx vallen) en geneesmiddelen bereid uit bloed dat is afgenomen van vrijwillige, onbetaalde donoren (door het gebruik van vrijwillige donoren kan de volksgezondheid beter worden beschermd).

Ten tweede wordt de heffing verminderd voor farmaceutische ondernemingen die investeren in onderzoek en ontwikkeling (O&O) of die vrijwillig hun marketingbudget verlagen, alsook voor kleine ondernemingen die investeren in de productie van geneesmiddelen. De O&O-korting is de belangrijkste maatregel van het gehele pakket, aangezien deze maatregel goed is voor 35 miljoen euro van het geraamde totaalbedrag van 47 miljoen euro.

De wet tot hervorming van de Belgische heffing op de omzet van farmaceutische ondernemingen is aangenomen op 10 juni 2006. Deze wet is twee keer gewijzigd (in december 2006 en april 2007), maar is nog niet in werking getreden omdat de Belgische autoriteiten conform artikel 88, lid 3, van het EG-Verdrag eerst de goedkeuring ervan door de Commissie afwachten. Op 26 juni 2007 heeft België deze maatregelen formeel aangemeld. Tijdens haar onderzoek heeft de Commissie België gevraagd de heffingskortingen voor O&O-investeringen en voor de verlaging van marketingbudgetten aan te passen. Als gevolg van deze aanpassingen kan deze steun doelgerichter worden verstrekt zodat hij zijn doelstellingen bereikt zonder de werking van de Europese farmaceutische markten ongunstig te beïnvloeden. Deze heffingskortingen zijn thans verenigbaar met de gemeenschappelijke markt conform de afwijking van artikel 87, lid 3, onder c), van het EG-Verdrag, op basis waarvan steun is toegestaan om bepaalde vormen van economische bedrijvigheid of van bepaalde regionale economieën te ontwikkelen, voor zover de voorwaarden waaronder het handelsverkeer plaatsvindt daardoor niet zodanig worden veranderd dat het gemeenschappelijk belang wordt geschaad. De Belgische autoriteiten hebben zich met name ertoe verbonden de doeltreffendheid van de O&O-maatregel grondig te evalueren; de Commissie heeft deze maatregel slechts goedgekeurd voor een periode van zes jaar.

Zodra de geheimhoudingskwesties zijn opgelost, zal de beschikking in het staatssteunregister onder nummer nr. 355/2007 worden geplaatst op de website van DG Concurrentie. Een lijst van de meest recente beschikkingen inzake staatssteun die in het Publicatieblad en op internet zijn gepubliceerd, is opgenomen in de elektronische nieuwsbrief "State Aid Weekly e-News".