European Union



Brussel, 30 januari 2008

Staatssteun: De Commissie stelt een onderzoek in naar de investering van de gemeente Rotterdam in het Ahoy'-complex

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar de door de gemeente Rotterdam geplande investering in de renovatie en ontwikkeling van het voor tentoonstellingen, conferenties en amusementsdoeleinden gebruikte Ahoy'-complex. Verder onderzoekt de Commissie de voorwaarden waaronder de transacties tussen de gemeente en de exploitant van het complex zijn gesloten. Vooralsnog kan de Commissie niet uitsluiten dat de investering voor de exploitant van het complex een voordeel inhoudt. Dankzij dit onderzoek zal de Commissie kunnen nagaan of de investering staatssteun vormt en zo ja, of de mededinging hierdoor onnodig wordt verstoord. Belanghebbenden zullen in de gelegenheid worden gesteld hun opmerkingen over de voorgenomen maatregel bij de Commissie te maken. De inleiding van een diepgaand onderzoek loopt niet vooruit op de resultaten van de procedure.

"Staatssteun voor gebouwen die een veelheid van diensten aan het algemene publiek bieden is in overeenstemming met de staatssteunregels, zolang bepaalde ondernemingen niet worden begunstigd", aldus Neelie Kroes, lid van de Commissie voor Concurrentie. "De Commissie moet zich ervan vergewissen dat, met betrekking tot het Ahoy'-complex in Rotterdam, aan deze voorwaarde is voldaan".

Het Ahoy'-complex omvat een Sportpaleis, tentoonstellingshallen en een groot vergader- en congrescentrum. Het biedt onderdak aan een groot aantal verschillende evenementen zoals tentoonstellingen, conferenties, handelsbeurzen, shows, concerten en sport- en maatschappelijke evenementen. In 2006 privatiseerde Rotterdam de exploitatie van het Ahoy'-complex en verhuurde het gebouw aan de exploitant, Ahoy Rotterdam N.V.. Als eigenares van het complex investeert de gemeente thans in de renovatie en uitbreiding van het Sportpaleis.

In februari 2007 meldden de Nederlandse autoriteiten de voorgenomen investering bij de Commissie aan om rechtszekerheid te verkrijgen, waarbij zij betoogden dat de investering geen staatssteun vormde omdat de gemeente Rotterdam geen selectief voordeel aan de exploitant van het complex verschafte. Op grond van het voorlopig onderzoek van de Commissie kon evenwel niet worden geconcludeerd dat er in de financiële overeenkomsten tussen de gemeente en de exploitant geen sprake is van een dergelijk voordeel, met name indien rekening wordt gehouden met de voorgenomen uitbreiding van het Sportpaleis.

De niet-vertrouwelijke versie van de tekst van de beschikking zal onder zaaknummer N 97 / 2007 in het Register voor overheidssteun op de website van DG Concurrentie worden geplaatst wanneer eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Een lijst van de meest recente beschikkingen inzake staatssteun die in het Publicatieblad en op internet zijn gepubliceerd, is te vinden in "State Aid Weekly e-News".