Sociaal-Economische Raad

SER-rapport: Nederlanders moeten pensioenbewuster worden

30 januari 2008 - Nederlanders denken te weinig na over hun pensioen. Dat is onverstandig, omdat je er niet zonder meer van uit kunt gaan dat het wel goed zit met je pensioen. Om mensen pensioenbewuster te maken, is betere en andersoortige informatie nodig. Dat staat in het rapport Op weg naar pensioenbewust zijn van de SER-Pensioencommissie, dat commissievoorzitter Robin Linschoten vandaag aanbiedt aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hoewel de meeste Nederlanders verplicht deelnemen aan een pensioenregeling via hun werkgever, is het toch verstandig om over je pensioensituatie na te denken. Veel pensioenregelingen zijn de afgelopen jaren namelijk veranderd en dat kan consequenties hebben voor de hoogte van het pensioen (bijvoorbeeld door de omvorming van een eindloon- naar een middelloonsysteem) of het partnerpensioen. Ook bieden veel pensioenregelingen tegenwoordig keuzemogelijkheden, waarover mensen moeten nadenken. Daarnaast zijn factoren als het veranderen van baan of een echtscheiding van invloed op het pensioen. Zelfstandigen zonder personeel hebben bovendien geen verplichte pensioenregeling; zij moeten zelf hun pensioen regelen.

Eenvoudige informatie

De Pensioencommissie heeft in het najaar van 2007 - op verzoek van de minister van SZW - debatten georganiseerd met burgers, pensioenuitvoerders en deskundigen over de vraag hoe het pensioenbewustzijn kan worden vergroot. Uit deze debatten bleek dat op dit gebied al veel gedaan wordt, maar dat het moeilijk is Nederlanders voor hun pensioenregeling te interesseren. Bovendien is de informatie over pensioen vaak heel ingewikkeld. Mensen hebben moeite met het verzamelen en verwerken van de informatie over hun pensioen. Verder spelen emotionele overwegingen ook vaak een rol bij keuzes en besluiten op dit gebied.

Het is daarom van groot belang dat de pensioeninformatie makkelijk te begrijpen is en wordt toegespitst op doelgroepen. Informatie komt ook beter over als deze aansluit bij belangrijke gebeurtenissen in het persoonlijke leven.

Pensioenregister

De deelnemers aan de debatten verwachten veel van de komst in 2011 van het pensioenregister, waarin iedereen kan zien welke pensioenaanspraken hij heeft (AOW en collectief pensioen). Mensen kunnen dan ook nagaan of ze een pensioentekort hebben. Van groot belang is wel dat de informatie in het pensioenregister correct, actueel en zo volledig mogelijk is.

Pensioenkijker.nl

Verder is het belangrijk dat er onafhankelijke pensioeninformatie wordt geboden. Pensioenkijker.nl vervult op dit moment al een dergelijke rol. Deze kan versterkt worden door de informatieverstrekking nog meer toe te snijden op verschillende groepen. Ook zou het mogelijk moeten zijn om de Pensioenkijker per e-mail of telefoon vragen te stellen.

Aanleiding voor de debatten was een motie van de Tweede Kamer waarin de SER gevraagd werd een maatschappelijk debat te organiseren over de pensioenen. In overleg met de minister is het onderwerp toegespitst op pensioenbewustzijn.