Provincie Zuid-Holland

Overstromingen op Zuid-Hollandse risicokaart

Vanaf woendag 30 januari 2008 gaat de eerste fase van start waarin overstromingen op de risicokaart van Zuid-Holland op een nieuwe manier worden weergegeven. De risicokaart laat voortaan zien welke gebieden onder water kunnen komen te staan wanneer dijken, duinen of dammen bezwijken. De kaart geeft niet aan hoe groot de kans is dat dit daadwerkelijk gebeurt.

De verschillende tinten blauw op de kaart geven aan hoe hoog het water in het meest ongunstige geval kan komen te staan. Door deze maximale waterstanden te tonen, kunnen inwoners en overheid zich voorbereiden op mogelijke overstromingen.

Niet te zien is uit welke richting het water komt of hoe lang het duurt voordat deze maxima worden bereikt. Dat kan in sommige situaties wel tien dagen duren. De kaart houdt dus geen rekening met de maatregelen die de overheid en burgers in die periode hebben kunnen nemen om de kans op een overstroming te verkleinen en de gevolgen te bestrijden.

Fasering
Aan de kaart wordt voortdurend gewerkt; de overstromingsrisico's worden gefaseerd op de risicokaart gepubliceerd. Dijken kunnen nog ontbreken en sommige witte plekken kunnen de komende periode eventueel nog nader worden ingekleurd. In de versie die op 30 januari is gepubliceerd, zijn de overstromingsrisico's te zien die het gevolg zijn van een doorbraak van buitenwater zoals de zee, grote rivieren en meren. Binnen twee maanden volgt de publicatie van overstromingen in de gebieden zonder waterkering (de zogeheten buitendijkse gebieden). Overstromingsrisico's als gevolg van binnenwater (een doorbraak in de polder) worden zo spoedig mogelijk toegevoegd.

Risicokaart
De risicokaart is een initiatief van de rijksoverheid en wil burgers inzicht geven in de risico's in hun omgeving. De kaart toont informatie over onder andere transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken of de nabijheid van een LPG-tankstation. Op de risicokaart kunnen mensen inzoomen op hun eigen woon- en werkomgeving en zich voorbereiden op de risico's die genoemd worden.

De risicokaart van de provincie Zuid-Holland maakt onderdeel uit van de landelijke risicokaart en is ook volgens die richtlijnen opgesteld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincies, gemeenten en waterschappen werken samen aan de risicokaarten.

Achtergrondinformatie

Voor vragen naar aanleiding van de risicokaart kunnen inwoners terecht bij de eigen gemeente of de provinciale helpdesk risicokaar. Email: risicokaart@pzh.nl. Telefoon: 070-4418300. Op de website www.risicokaart.nl is op een aantal plaatsen achtergrondinformatie beschikbaar over het risico van overstromingen en aanverwante thema's. Op de website www.crisis.nl is informatie beschikbaar over wat de overheid doet en wat mensen zelf kunnen doen ter voorbereiding op een overstroming. Meer informatie over de Zuid-Hollandse risicokaart op www.zuid-holland.nl

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070- 441 66 22