Ministerie van Algemene Zaken

Minister-president feliciteert de Koningin en Prinses Margriet met verjaardagen


Persbericht | 30-01-2008

Minister-president Balkenende feliciteert 30 januari via televisie (Nederland 1, circa 20.30 uur) Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden met hun verjaardagen. Hier vindt u de integrale tekst van zijn toespraak.

Morgen wordt onze Koningin 70 jaar. Zij viert dit samen met Prinses Margriet - die eerder deze maand 65 jaar werd - in Carré. Graag feliciteer ik hen beiden van harte met het bereiken van deze mijlpalen.

Koningin Beatrix staat middenin de Nederlandse samenleving. Ze gaat veel het land in om met mensen te praten en zich te laten informeren over wat er speelt. Zorgen wil zij delen. Successen wil zij meevieren. Wie zich inzet voor anderen, kan op haar belangstelling rekenen. Wie in stilte werkt aan een beter Nederland, wordt door haar gehoord.

Kenmerkend voor de Koningin is de persoonlijke aandacht die ze geeft aan de mensen die zij ontmoet. Dat heeft ook Gary Kok van Moedige Moeders uit Volendam ervaren. Deze moeder zet zich ervoor in verslaafde jongeren weer op het juiste pad te krijgen. Ze zei later over haar ontmoeting met de Koningin: "De Koningin was heel erg geïnteresseerd. Je kon merken dat ze zich goed had ingelezen. Ze wist eigenlijk net zoveel als ik. Ik vind haar een heel betrokken, warme en lieve vrouw."

De vorstin symboliseert onze nationale eenheid. Ze weet mensen en groepen met elkaar te verbinden en zo bij te dragen aan meer onderling begrip in onze samenleving. Ze is er als Nederlanders diep geschokt zijn. Zoals in Enschede na de vuurwerkramp. In Amsterdam praatte ze na de moord op Theo van Gogh met jongeren over de maatschappelijke spanningen. En in Den Haag troostte ze de Nederlandse slachtoffers van de tsunami.

Maar ze is er ook als Nederland feest viert. De jaarlijkse viering van Koninginnedag springt daarbij natuurlijk het meest in het oog. Ieder jaar weer blijkt dan de populariteit van ons Koninklijk Huis.

Het Koningschap is een veeleisend ambt dat op het persoonlijke vlak de nodige offers vraagt. De laatste jaren zijn voor de Koningin niet gemakkelijk geweest met het overlijden van prins Claus en haar beide ouders. Er zijn natuurlijk ook veel blije momenten: zo is ze nu oma van acht kleinkinderen.

Ondanks de hoge eisen die aan haar worden gesteld, doet Koningin Beatrix haar werk - ook op haar 70ste - vol energie en met grote deskundigheid. In dienst van de samenleving. Daarvoor past grote bewondering.

Ik wens Koningin Beatrix een mooi verjaardagsfeest toe. En nog veel gezonde jaren in ons midden.

RVD, 2008.01.30, 19.00 uur