Gemeente Rotterdam

Het Stadsdichterschap van de WoordDansers wordt met één jaar verlengd tot en met 31 december 2008. In 2008 komen de WoordDansers weer met 6 stadsgedichten, voorzien van beats en visuals. De zichtbaarheid en bekendheid van de Stadsdichter voor het Rotterdamse publiek gaan aanzienlijk worden verbeterd.

Op 1 januari 2007 werden de WoordDansers aangesteld als eerste Stadsdichters van Rotterdam. Met het aanstellen van dit jonge collectief, bestaande uit dichter Jeroen Naaktgeboren, performer Arie Hordijk, DJ Evol-D en gitarist Rudy cant Fail, heeft de Maasstad in 2007 een unieke keuze gemaakt. Er werd gekozen voor dichters die hun poëzie primair op het podium brengen, begeleid door beats en visuals. Bibliotheek Rotterdam coördineert het Rotterdamse stadsdichterschap. De WoordDansers / Foto: Jaap Reedijk

Het Stadsdichterschap Rotterdam is een relatief nieuw fenomeen, ook voor de gemeente en de bewoners van de stad. Als eerste Stadsdichter Rotterdam hebben de Woorddansers in 2007 dan ook een pioniersfunctie vervuld. Met verlenging tot eind 2008 krijgen de Woorddansers de ruimte zich als onafhankelijk, kritisch Stadsdichter verder te ontwikkelen.

In 2007 kwamen de WoordDansers met 6 stadsgedichten. Deze stadsgedichten werden allemaal muzikaal bewerkt tot stuk op de eigen wijze van de WoordDansers, om zo later op een podium gepresenteerd te worden. Daarnaast werden van alle zes de stadsgedichten videoclips gemaakt, die via diverse kanalen vertoond werden.

De stadsgedichten uit 2007 spelen in op themas die dat jaar in Rotterdam speelden. Zo produceerde de WoordDansers onder andere het gedicht Wolkenkrabben in het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture. Dit gedicht werd passend vanuit een hoogwerker bij Beurs/WTC gepresenteerd en werd eveneens op 100.000 paarse posters door de stad verspreid.

Verder maakten de WoordDansers in opdracht van Wethouder Kaya het gedicht Stadsburger en het zesde en laatste stadsgedicht van 2007, Stad vooruit, is een reactie op de in december 2007 gepresenteerde Stadsvisie 2030, waarin de plannen van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) voor de toekomst van Rotterdam beschreven staan.

Ter afsluiting van het stadsdichterschap 2007 wordt een DVD uitgebracht met alle zes de clips, die onder andere gratis wordt aangeboden aan het middelbaar onderwijs in Rotterdam.

Voor meer informatie over de WoordDansers en de stadsgedichten in tekst, audio en video, kunt u kijken op de site van de bibliotheek Rotterdam en op www.woorddansers.nl

Bron: Bestuursdienst, 30-01-2008