Gemeente Zwolle

Uitkeringsfraudeurs vallen door de mand

Datum uitgave persbericht: 01/30/2008

De gemeente Zwolle heeft de afgelopen twee maanden EUR 153.794,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Naar aanleiding van huisbezoeken zijn drie uitkeringen beëindigd. Nog eens drie uitkeringen zijn aangepast omdat de woonsituatie niet juist was doorgegeven. Vijf personen kregen een proces-verbaal. Bestandskoppeling bracht aan het licht dat verschillende personen naast hun uitkering inkomen uit werk genoten. Zij fraudeerden voor in totaal EUR 19.500-.

Het hoogste fraudebedrag wordt teruggevorderd van een 27-jarige man en een 29-jarige vrouw. De man ontving een uitkering, maar verrichtte ook werkzaamheden als zelfstandige. Bovendien bleek hij samen te wonen met de vrouw. Dit was niet bekend bij de gemeente Zwolle. Van februari 2004 tot juni 2007 kreeg de man daardoor ten onrechte EUR 46.033,- aan bijstand uitgekeerd. Dit bedrag moet worden terugbetaald. De twee moeten voor de rechter verschijnen.

Woonsituatie niet aangepast

Uit onderzoek van de sociale recherche bleek dat twee vrouwen (32 en 37 jaar) elk hadden verzwegen dat zij samenwoonden. Van het ene stel wordt EUR 27.000,- teruggevorderd, het andere stel moet een bedrag van EUR 11.900,- terugbetalen. Ook is tegen beide koppels proces-verbaal opgemaakt.

Een echtpaar liep tegen de lamp toen uit onderzoek bleek dat de inkomsten van de man niet waren doorgegeven aan de sociale dienst. Het tweetal fraudeerde tweeënhalf jaar lang. De vrouw werkte op papier bij een bezorgdienst. Het werk liet zij opknappen door haar man, die de pakketjes mocht rondbrengen. Een bedrag van EUR 5.578,- wordt teruggevorderd.

Een ander echtpaar ontving van juni 2002 tot en met april 2006 een bijstandsuitkering terwijl hun twee inwonende meerderjarige dochters inkomsten genoten uit werk. Dat de twee dames geld in het laatje brachten, was nooit gemeld aan de gemeente Zwolle. Een bedrag van ruim EUR 8.100,- wordt teruggevorderd. Tegen het echtpaar is proces-verbaal opgemaakt.

Uitzendwerk en ouderdomspensioen

Een 32-jarige Zwollenaar bleek, naast zijn bijstandsuitkering, ongeveer een jaar lang inkomsten te ontvangen uit uitzendwerk. Die verdiensten had hij niet doorgegeven aan de gemeente Zwolle. De man moet ruim EUR 8.300,- terug betalen en wordt binnenkort voor de rechter verwacht.

De sociale recherche kwam ook twee oudere vrouwen (77 en 82 jaar) op het spoor. Zij bleken elk al geruime tijd een ouderdomspensioen van de Nederlandse Antillen te ontvangen. Die inkomsten hadden zij nooit doorgegeven aan de sociale dienst. De ene vrouw heeft het bedrag van ruim EUR 14.000,- al terugbetaald aan de gemeente. Van de andere vrouw wordt nog EUR 12.885,- teruggevorderd. Zij heeft inmiddels een terugbetalingsregeling getroffen met de gemeente. In overleg met het Openbaar Ministerie is besloten geen proces-verbaal tegen de vrouwen op te maken.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 30-01-2008 tot 29-02-2008