Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 30 januari 2008

15 jaar VSB Poëzieprijs

Vijf nominaties voor VSB Poëzieprijs 2008 bekend

Dit jaar wordt voor de vijfiende keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt. De prijs houdt een bedrag in van E 25.000,- en voor alle genomineerde dichters een kunstwerk van Linda Verkaaik. Het is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied. De genomineerde bundels van de VSB Poëzieprijs 2008 zijn vandaag bekendgemaakt in Paradiso in Amsterdam door de voorzitter van de jury, Odile Heynders.

De jury heeft de volgende vijf dichtbundels uit een aanbod van 87 inzendingen genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2008:


. Groter dan de feiten (De Bezige Bij) - Jan Baeke
. Innisfree (Querido) - Christine D'haen

. De Dame van de Tapisserie (Querido) - Jacques Hamelink
. Bres (Querido) - Leonard Nolens

. Spamfighter (Querido) - Anne Vegter

De jury

De jury van de VSB Poëzieprijs 2008 bestaat uit:


. Odile Heynders, voorzitter (literatuurwetenschapper Universiteit van Tilburg)
. Dirk van Bastelaere (dichter en essayist)

. Gaston Franssen (literatuurbeschouwer; docent Nederlandse letterkunde UvA)

. Fouad Laroui (schrijver, dichter, essayist; medewerker Franse letterkunde UvA)

. Janita Monna (publicist, redacteur, organisator; tot voor kort programmeur Poetry International)

De bekendmaking van de laureaat en de uitreiking van de VSB Poëzieprijs vinden plaats op vrijdagavond 11 april in De Rode Hoed te Amsterdam.

Nieuw: de VSB Poëziepublieksprijs
Voor het eerst kunnen lezers hun eigen laureaat kiezen door een stem uit te brengen op hun favoriete bundel en dichter via de vernieuwde website www.vsbpoezieprijs.nl.

Meer dan de prijs

Net als voorgaande jaren organiseren School der Poëzie en De Rode Hoed, vanaf de nominatie tot en met de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, veel activiteiten in het hele land. Zo is er een poëziewedstrijd voor kinderen en jongeren, zijn er masterclasses, een poëziedokter die per e-mail adviseert, poëtische animaties en het VSB jongerendebat (www.versgedicht.nl). De Rode Hoed organiseert Dichtersavonden, een prijsvraag voor beginnende componisten, die poëzie uit de genomineerde bundels op muziek zullen zetten, de expositie 'Dichter bij handschrift' en de website www.ikdicht.nl. Al deze activiteiten maken deel uit van 'De week van de poëzie'.

Landelijke Week van de poëzie (www.weekvandepoezie.nl) 'De week van de poëzie' wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden van 5 tot en met 11 april en heeft als thema De programma's rond de VSB Poëzieprijs vormen een belangrijk onderdeel van 'De week van de poëzie'.

Het VSBfonds en de VSB Poëzieprijs

Met zijn financiële steun aan de VSB Poëzieprijs onderstreept het VSBfonds zijn belang bij kwalitatief hoogwaardige poëzie. Daarnaast wil het VSBfonds de waardering voor taal en literatuur onder een breed publiek vergroten. Op het gebied van kunst en cultuur ondersteunt het VSBfonds projecten die een bijdrage leveren aan nieuw cultureel burgerschap en het creëren van 'maatschappelijk geluk'. (www.vsbfonds.nl).

Mediapartner

De Groene Amsterdammer is mediapartner van de VSB Poëzieprijs 2008.

Voor de pers

Voor meer informatie en interviews kunt u contact opnemen met 'Claire Beke - Communicatie in Cultuur', +31 (0) 10 425 03 44 / persinfo@vsbpoezieprijs.nl / beke@communicatieincultuur.com of met Myrle Tjoeng, projectleider VSB Poëzieprijs, +31 (0) 20 638 56 06.

-----------------------


---- --
15 jaar VSB Poëzieprijs

Juryverantwoording nominaties VSB Poëzieprijs 2008

Uit een aanbod van 87 inzendingen heeft de jury de volgende vijf dichtbundels genomineerd voor de VSB poëzieprijs 2008.

Groter dan de feiten (De Bezige Bij) - Jan Baeke
Aan Groter dan de feiten van Jan Baeke valt niet te ontsnappen. Wie eenmaal begint te lezen gaat mee op een filmische reis waarvan de beklemmende sfeer je 88 pagina's lang volledig in zijn greep houdt. In vijf reeksen verhaalt Groter dan de feiten van een 'ik', een 'jij', een kanarie, honden en sigaretten, van hotelkamers en cafés en ontstaat een broeierige wereld vol angst en onheil, met 'weggeschoten huizen', prikkeldraad en marteling. Het is een surreëel en actueel verhaal, een verhaal over kijken - 'Ik dacht dat kijken het belangrijkste was.' - dat in het gebruik van montagetechnieken en flashbacks verwant is aan die kunstvorm waarbij dat even zo belangrijk is: de film. Baeke bedankt in zijn verantwoording verscheidene regisseurs. Maar zoals in een film niets hoeft te zijn wat het lijkt, zet ook Baeke de dagelijkse werkelijkheid op losse schroeven. Steeds dient zich de vraag aan: in welk verhaal zijn wij beland? De taal in Groter dan de feiten is onnadrukkelijk, maar Baeke zet die nuchtere woorden in een haarscherp licht dat ze grote beeldende kracht geeft: 'Maar de zomer is een luid blaffende hond.' Gaandeweg in de bundel dringen spreektaal, geroezemoes en krantenberichten door in de magisch reële wereld en neemt de taal het over van de blik. Dan blijkt de noodzaak van het woord: 'Buiten is te zien hoe iedereen zich pratend in leven houdt.' Die onmogelijke opgave om met taal greep te krijgen op de werkelijkheid, is in Groter dan de feiten onontkoombaar en huiveringwekkend verwoord.

Innisfree (Querido) - Christine D'haen
Wie Innisfree van Christine D'haen opslaat, krijgt al snel het gevoel te maken te hebben met een indrukwekkende afscheidsbundel. In monumentale gedichten, rijk aan verwijzingen naar de wereldliteratuur, neemt de dichteres, na een carrière van ruim zestig jaar, afscheid van haar inspiratiebronnen, haar literaire liefdes, en zelfs van de poëzie in het algemeen. Maar Innisfree is veel meer dan het sluitstuk van een oeuvre: het is zowel een meesterlijk afscheid als een fonkelnieuw begin. Met grote lichtvoetigheid dicht D'haen tegen de klippen van de tijd op: wie bijvoorbeeld denkt dat de lyriek passé is, wordt tegengesproken in een uitbundig verzetslied, dat het genre en passant nieuw leven inblaast. Zo transformeert en actualiseert D'haen de klassieke genres en de allergrootste auteurs. Innisfree is een meeslepende verdediging van de dichtkunst, die in herinnering brengt en tegelijkertijd demonstreert wat poëzie vermag. Zelden was een bundel vol klassieke poëzie zo urgent, en zo hedendaags.

De dame van de tapisserie (Querido) - Jacques Hamelink Een rijkdom aan patronen, kleuren en beelden biedt deze dichtbundel. Hier wordt het wonder van de taal gevierd in poëzie die euforisch is en archaïsch, beeldend en ritmisch, beschrijvend en betoverend. Hamelink verweeft de woorden op kunstige wijze tot een wandtapijt dat niet onderdoet voor zijn barokke voorbeelden. De vroegere kunstenaars maakten een ontwerp, handwerklieden voerden het centimeter voor centimeter uit. Dit arbeidsintensieve proces wordt in de gedichten opgeroepen: het patroon van elf reeksen met verschillende thema's wordt nauwgezet ingevuld door de dichter als ambachtsman, die precies weet wat hij doet en tot stand wil brengen. De oude wandtapijten met hun historische panorama's en onderhoudende scènes waren het ideale - en in de tochtige zalen ook praktische - medium om toeschouwers te imponeren. Ook Hamelink maakt indruk. Hij verbindt dramatiek en realiteit, voert ons van Kosovo en Belgrado naar de Piedra Gloriosa van Portugese Joden in Amsterdam, van de schilder Rik Wouters naar het Spaanse Prado en van hiëroglyfen uit het oude Egypte naar het ellendig wijf Hadewych. Bij al deze pronk en praal, tussen schitterende beelden en woorden, vondsten van nieuwe woorden en verwijzingen naar oude, weet de dichter ineens te ontroeren en een verrassende helderheid te creëren: 'Hier en nu treed ik toe'.

Bres (Querido) - Leonard Nolens
Soms is poëzie in staat de werkelijkheid onder woorden te brengen en tegelijkertijd het moment en de plaats te overstijgen. Het is geen bescheiden inzet, een panorama bieden van onze wereld en tijdgeest. De dichter die dit doet moet zeker zijn van zijn taal. Nolens balanceert op de rand van het persoonlijke en algemene, het alledaagse en sublieme. Hij zendt persoonsgebonden signalen uit, dwaalt door zijn stad Antwerpen, verhaalt van zijn generatie, de 'zwijgers na mei vijfenveertig', en nodigt de lezer uit tot deelname aan zijn ervaringen: 'Zo werd ik als iedereen 's ochtends geboren (...) Net als jij die me leest'. Nolens verbergt zich in een ik-spreker die met de ander samenvalt: 'Wij kijken mij om te beginnen herhaaldelijk aan'. Zijn stem verweeft zich met andere stemmen, de dichter stijgt boven zichzelf uit en de poëzie krijgt een mythische dimensie. Dit is het verhaal van iemand die wij zelf zijn. Poëzie die aan het leven vastzit. Of is het eerder ons leven dat in deze gedichten tot verbeelding en geschiedenis wordt?

Spamfighter (Querido) - Anne Vegter
Spamfighter is een van de veiligste en meest effectieve antispamtools op de markt. Het beschermt tegen phishing en identiteitsdiefstal en filtert niet op basis van simpele zinnetjes. Met dit unieke gereedschap levert Anne Spamvegter eigentijdse bescherming tegen de massa's ongevraagde onzin die Bill Gates' frictionless capitalism in onze postbak dropt. Dit moet dus wel prettig gestoorde poëzie zijn. Een superieure nevenschikking van het alledaagse en het sublieme in de vorm van het gedicht als performance. Op elke pagina zie je de poëzie ontstaan. Uit tegen elkaar opbotsende woorden. Uit nuchterheid en negers. Deze inventieve verzen leveren het beste bewijs van de vitaliteit én de actualiteit van de poëzie, gesteld dat ze uit een alerte dichteres ontsnapt als een echte ekster uit een denkbeeldig raam. Het levensgevoel als douchecabine, hectische meneertjes, en Tonnus als meesterservettenvouwer: op de oefenterrreinen van de poëzie is Spamfighter een opgewekte exercitie met verstrekkende gevolgen voor onze fitheid van geest en wereldbeeld. Dit is de hedendaagse poëzie in vol ornaat, niet als Pruisische militairen verkleed, stram in het gelid, maar als een ingeoliede, Braziliaanse stringsambaschool. Tenzij het zou gaan om een kudde nonnen die zich onstuitbaar over de aarde verspreiden als yoghurt.

Jury VSB Poëzieprijs 2008:
Odile Heynders, voorzitter
Dirk van Bastelaere
Gaston Franssen
Fouad Laroui
Janita Monna

Amsterdam, 30 januari 2008

-----------------------


---- --