Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland verhoogt jaarlijkse bijdrage VN-hulp aan Palestijnen met 3,2 miljoen euro

30 jan 2008 | Minister Koenders heeft besloten de jaarlijkse hulp aan de UNRWA, de VN-organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, met 3,2 miljoen euro te verhogen naar 15 miljoen euro. Dit heeft hij vandaag laten weten in een gesprek met het hoofd van de UNRWA, Karen Koning Abu Zaid.
Verhagen, Koning Abu Zaid en Koenders
Verhagen, Koning Abu Zaid en Koenders
Foto: Buitenlandse Zaken

Koning Abu Zaid sprak vandaag in Den Haag met ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) over de situatie in de Palestijnse Gebieden en de recente onrust in Gaza.

Nederland steunt het vredesproces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit dat op de conferentie in Annapolis in november een nieuwe impuls heeft gekregen. De uitkomst van dat proces zal een veilig Israël en een levensvatbare Palestijnse staat moeten opleveren.

In dat kader spraken de ministers hun steun en waardering uit voor het werk van de UNRWA in de Palestijnse Gebieden en informeerden naar de huidige situatie in Gaza. Minister Koenders sprak met Koning Abu Zaid daarnaast over de recente hervormingen binnen de VN-vluchtelingenorganisatie.

Minister Verhagen besprak met Koning Abu Zaid de mogelijkheden om de grenzen van Gaza weer open te stellen voor export. Tijdens zijn recente bezoek aan Isra ël en de Palestijnse gebieden heeft Verhagen gezegd dat de bevolking in Gaza niet collectief gestraft moet worden voor de terroristische aanslagen.

Nederland financiert tuinbouwprojecten in Gaza waarvan de opbrengst via Isra ël naar Nederland wordt uitgevoerd. Vele duizenden Palestijnse gezinnen leven van het inkomen uit deze projecten. "Het is belangrijk de gewone Palestijnen zien dat vrede loont en uitzicht blijven houden op een normaal leven", aldus Verhagen.

80% van de Palestijnse bevolking in Gaza is afhankelijk van de humanitaire hulp van UNRWA. Nederland is een belangrijke donor van UNRWA. Koning Abu Zayd is op een tweedaags bezoek aan Nederland, onder meer om aandacht te vragen voor de zorgwekkende financiële situatie van de organisatie. Ze sprak, behalve met Verhagen en Koenders, ook met leden van de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken, belangengroepen en internationale organisaties.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl