Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Januari 2008

Hoorn | woensdag 30 januari 2008

Vincent van Gogh,
kunstenaar én evangelist

Op woensdag 30 januari 2008 organiseert Vu podium een lezing over Vincent van Gogh. Spreker is Anton Wessels, emeritus hoogleraar Theologie (VU).

Het religieuze aspect van het werk van Vincent van Gogh is altijd onderbelicht gebleven. Zo weet haast niemand dat Vincent van Gogh zijn arbeidzame leven begonnen is als predikant (in opleiding) en evangelist. In Londen is hij zelfs nog een tijdje hulppredikant geweest.

Vaak wordt beweerd dat hij als schilder de laatste tien jaar van zijn leven niet alleen zijn eerdere beroep opgaf, maar ook zijn christelijk geloof vaarwel zei. Volgens Anton Wessels voert het te ver om te stellen dat de kunst in de plaats van religie is gekomen.

Wessels meent dat Vincent van Gogh als kunstenaar eigenlijk nog steeds 'hulppredikant' en 'evangelist' was. Als kunstenaar maar ook als evangelist wilde hij de mensen troost brengen. Van Gogh deed dan ook geen afstand van zijn geloof, maar gaf hij er slechts op een andere manier uiting aan.

Waar en wanneer?


Datum: Woensdag 30 januari 2008
Tijd: 20.00 uur

Plaats: Bibliotheek Hoorn, in de salon | Wisselstraat 8 | Hoorn Toegang: ¤ 5,50 | Leden vereniging VU-Windesheim enn studenten (op vertoon van ledenpas/studentenkaart) gratis

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl E-mail: vupodium@dienst.vu.nl Tel. (020) 598 9292

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers
Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Hanneke Vonk of Gert de Jager tel. (020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing