Socialistische Partij



Landschap is er ook om van te genieten

29-01-2008 * De gemeente Oss is druk bezig een nota Landschapsbeleid op te stellen. Oss heeft een uniek buitengebied doordat op korte afstand heel verschillende landschappen voorkomen. In de nota worden een vijftal kenmerkende landschappen onderscheiden.

Te beginnen met de fraaie uiterwaarden langs de Maas en de typerende bakenbomen. Parallel aan de dijk ligt de oeverwal met daarop een hele reeks fraaie dorpjes en stadjes.

Ten zuiden daarvan de open komgronden met uitgestrekte weilanden en middenin een tweetal dorpen die op een zandkop gelegen zijn die nog dateert uit de ijstijd, Haren en Deursen-Dennenburg.

Vervolgens het oude cultuurlandschap rond Berghem, Koolwijk en Herpen en tot slot de dekzandrug van de Geffense Bosjes, de zuidelijke geledingszone en Herperduin.

n de nota wordt al dit fraais beschreven en worden voorstellen gedaan om het landschap te behouden en te versterken. De SP is blij met het initiatief van de gemeente. Maar de SP benadrukt ook dat het landschap pas waarde krijgt wanneer mensen er van kunnen genieten.

Dat betekent dat aandacht moet worden besteed aan het toegankelijk maken van het landschap met fiets- en wandelpaden. En verder aan picknickplaatsen, informatieborden, themaroutes enzovoort. Kortom, recreatieve voorzieningen met een duidelijke meerwaarde doordat er een relatie wordt gelegd met het omringende landschap.

Ongetwijfeld zijn er nog meer ideeën voor voorzieningen die passen in het landschap en die er voor zorgen dat de inwoners van de gemeente Oss er nog meer van kunnen genieten. Wij houden ons van harte aanbevolen voor suggesties....