Ingezonden persbericht


Persbericht

Haarlem, 30 januari 2008

Minder dekking en hogere premies door flinke toename gebruik fysiotherapie

Sinds de komst van het nieuwe zorgstelsel bezoeken steeds meer mensen de fysiotherapeut. De vraag naar fysiotherapie is mede toegenomen doordat er geen verwijzing van de huisarts meer vereist is. Uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite www.verzekeringssite.nl blijkt fysiotherapie samen met tandarts de belangrijkste reden voor het sluiten van een aanvullende verzekering. Verzekeringssite onderzocht ruim 100.000 vergelijkingen die het afgelopen zorgseizoen op Verzekeringssite.nl zijn gemaakt. Uit onderzoek van Verzekeringssite blijkt verder dat verzekeraars dit jaar fors hebben ingegrepen om het gebruik van fysiotherapie te beperken. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed is beperkt en er zijn maximale bedragen per behandeling ingevoerd. Ook zijn de premies fors verhoogd.

Verzekeringssite heeft de dekking van de aanvullende verzekeringen van 8 grote zorgverzekeraars onderzocht. Alle verzekeraars hebben premieverhogingen doorgevoerd. Zeven van de acht verzekeraars hebben een beperking ingevoerd. Alleen CZ heeft in alle aanvullende verzekeringen de dekking voor fysiotherapie ongewijzigd gelaten.

Vooral onbeperkte vergoeding fysiotherapie aangepakt Verzekerden die vorig jaar een verzekering hadden met onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie worden het hardst getroffen. Uit de vergelijkingen op Verzekeringssite.nl blijken vooral 55-plussers voor een onbeperkte vergoeding te kiezen. Zij betalen gemiddeld 64,5% meer dan afgelopen jaar om een onbeperkte vergoeding te houden. Bij Avero Achmea is de stijging met 123,8% het grootst. Net zoals bij Menzis, ONVZ en Zilveren Kruis Achmea moeten verzekerden bij Avero Achmea overstappen naar een duurder pakket. Avero Achmea, ONVZ en Zilveren Kruis Achmea hanteren bij dit duurdere pakket bovendien een medische selectie. De kans dat grootverbruikers van fysiotherapie hiervoor geaccepteerd worden is niet zo groot.

Tot 1 februari wijzigen
Verzekerden kunnen tot 1 februari bij hun huidige verzekeraar nog wijzigingen aanbrengen in de aanvullende verzekeringen. Alleen verzekerden die voor 1 januari hun verzekering hebben opgezegd, kunnen tot 1 februari nog van verzekeraar wisselen.


---


---