Klink wil af van verbod op autorijden onder invloed van morfine

30/01/2008 08:40



Reed Business



Het verbod op autorijden met morfine kan onder voorwaarden worden afgeschaft. Dat zei minister Klink in de eerste uitzending van MC-tv op internet over pijn bij kanker.

Klink reageerde op de onlangs verschenen richtlijn 'Diagnostiek en behandeling van pijn bij kanker', waarin staat dat het verbod op het besturen van een motorrijtuig bij gebruik van sterk werkende opioïden moet worden heroverwogen. Hij gaf aan op korte termijn te zullen overleggen met zijn collega-minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Morfine wordt beschouwd als een gevaarlijk middel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Uit recente studies blijkt echter dat na enige weken tolerantie optreedt en dat eenmaal stabiel ingestelde patiënten veilig kunnen autorijden. 'Er is genoeg reden om de huidige regelgeving te heroverwegen', vindt ook hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Han de Gier, die bezig is met de ontwikkeling van een Europees classificatiesysteem voor de invloed van middelen op de rijvaardigheid. 'Het zal een middel in de zwaarste klasse blijven. Rijden in de eerste weken, na tussentijdse aanpassing van de dosering of in combinatie met andere stoffen die het centraal zenuwstelsel beïnvloeden, moet wel verboden blijven.'

De voorzitter van de werkgroep die de richtlijn opstelde, prof. Kris Vissers, reageerde verheugd op de uitspraken van Klink. 'Nu is het zaak om te komen tot een systeem waarmee kritisch wordt gekeken of patiënten aan de voorwaarden voldoen. Dat komt de kwaliteit van leven van veel patiënten enorm ten goede.' Ruud Bredewoud, hoofd Medische Zaken van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, stelt dat het verbod op het rijden in juridisch opzicht met een aanwijzing snel kan worden aangepast.

Uit een recent NIVEL-rapport blijkt dat gebruikers van geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen verminderen, net zoveel auto rijden als mensen die deze geneesmiddelen niet gebruiken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil daarom in 2008 een publiekscampagne beginnen over de gevaren van geneesmiddelgebruik in het verkeer, aldus het NIVEL.

MC-tv is een nieuwe serie WEBTV uitzendingen voor artsen en verpleegkundigen. De eerste live-uitzending van MC-tv vond donderdagavond 24 januari plaats. De uitzending, over de nieuwe richtlijn 'Diagnostiek en behandeling van Pijn bij Patiënten met Kanker', is te zien op www.medischcontact.tv.





http://www.medischcontact.tv