Gemeente IJsselstein


Regionaal historisch centrum Rijnstreek en Lopikerwaard

Datum: woensdag 30 januari 2008

In de oude archieven duiken. Napluizen van het ontstaan van polders en waterschappen. Sommige mensen kunnen er uren mee bezig zijn. Het oude materiaal biedt vaak een schat aan informatie over vroegere tijden. De gemeenten IJsselstein, Lopik en Oudewater willen hun oude archieven beter toegankelijk maken voor publiek en het beheer ervan verder versterken en professionaliseren.
Streekarchief Rijnstreek
Het college stelt aan de gemeenteraad voor om per 1 april aan te sluiten bij het Streekarchief Rijnstreek. De provincie Utrecht betaalt mee aan de nieuwe regionale archiefdienst met een eenmalige bijdrage van EUR 200.000,-.
Professionele archiefdienst
IJsselstein, Lopik en Oudewater zijn niet bij een archiefdienst aangesloten. Het beheer van het oud-archief werd tot nu toe onder verantwoordelijkheid van de gemeentesecretarissen uitgevoerd door twee archiefambtenaren binnen het Samenwerkingsverband Archiefzorg Lopikerwaard.

Betere dienstverlening
Bij het Streekarchief Rijnstreek zijn Woerden, Bodegraven, Montfoort, Reeuwijk en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aangesloten. Zij hebben al jaren een professionele archiefdienst. Aansluiting van IJsselstein, Lopik en Oudewater biedt kansen voor een betere dienstverlening aan het publiek. Via de website van het Streekarchief komen na verloop van tijd ook indexen en andere toegangen op de archieven van IJsselstein beschikbaar.
De nieuwe naam voor de gezamenlijke archiefdienst in Woerden wordt: Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard.