Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voormalig lid Raad van State Kosto leidt uitvoering verbeteragenda auteursrechtensector

Den Haag, 30 januari 2008 - Mr. A. Kosto wordt per 1 februari voorzitter van de Stichting Auteursrechtbelangen. Hij neemt het roer over van Rob Stuyt, voorzitter sinds de oprichting van de stichting in 1984. In de Stichting Auteursrechtbelangen werken organisaties samen die zich bezighouden met de uitoefening van auteursrechten en naburige rechten. Aad Kosto zal zich inzetten voor het belang van het auteursrecht in het algemeen en voor het bevorderen van de transparantie van de sector in het bijzonder. Vooral de organisaties die de rechten beheren, liggen de laatste tijd onder vuur vanwege vermeende tekortkomingen op dat gebied. Zij hebben besloten de schouders te zetten onder verdere verbetering van de kwaliteit van hun dienstverlening, onder meer door de introductie van een gedragscode en door het verder terugdringen van administratieve lasten voor bedrijven en andere organisaties die gebruikmaken van beschermde werken.

Met het doorvoeren van verbeteringen op een aantal belangrijke terreinen komt de sector tegemoet aan de roep in politiek en overheid om zelfregulering. Aad Kosto is gevraagd om leiding te geven aan het verbeteringsproces dat nog dit jaar zichtbare resultaten moet opleveren. In zijn nieuwe rol zal hij intensief samenwerken met belanghebbenden, zoals brancheorganisaties en ondernemersorganisaties.

Aangesloten bij de Stichting Auteursrechtbelangen zijn vertegenwoordigers van rechthebbenden; uitgevers en producenten en collectieve beheersorganisaties, verantwoordelijk voor het incasseren en verdelen van vergoedingen voor het gebruik van beschermde werken.

Aad Kosto was eerder bedrijfsjurist (1967-1972), lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de PvdA (1972-1989), staatssecretaris van Justitie (1989-1994), minister van Justitie (1994) en lid van de Raad van State (1994-2008). De heer Kosto combineert zijn nieuwe functie met zijn lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van Uniquema BV en zijn bestuurslidmaatschap van de Vereniging voor Democratisch Bestuur en Vertegenwoordiging 'Thorbecke'.


- EINDE BERICHT -



Ingezonden persbericht