Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 30 januari

Fryslân, 30-01-2008 o Politieberichten van dinsdag 29 januari 07.00 uur tot woensdag 30 januari 07.00 uur.

Haulerwijk: twee aanhoudingen voor bedreiging en belemmering hulpdiensten
De politie heeft dinsdagochtend na een uitgebreid onderzoek twee inwoners van Haulerwijk van 15 en 17 jaar aangehouden op verdenking van bedreiging en belemmeringen van de hulpverleningsdiensten tijdens de jaarwisseling. De 17-jarige werd op zijn school in Groningen aangehouden, de 15-jarige op zijn woonadres in Haulerwijk. De twee zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het duo is in verzekering gesteld voor de duur van maximaal drie dagen. Er werken op dit moment nog acht rechercheurs aan het onderzoek. De rechercheurs hebben de afgelopen periode met ruim 20 getuigen gesproken, waaronder de acht leden van het vrijwillige brandweerkorps van Haulerwijk. Alle getuigen waren zeer bereidt om een verklaring af te leggen. De komende dagen zullen er nog diverse aanhoudingen volgen.

Achtergrond
In de nieuwjaarsnacht kreeg de brandweer een melding van een brand aan de Norgerwerg in Haulerwijk. Eenmaal ter plaatse bleek dat er twee caravans, vol gestopt met brandbaar materiaal, vlak naast een woning in brand stonden. Nog voordat de brandweerlieden waren begonnen met de bluswerkzaamheden, werden ze al bestookt met flessen en zwaar vuurwerk, waaronder vuurpijlen. Tijdens het blussen bleef een grote groep omstanders zeer vervelend aanwezig. Naast het gooien van zwaar vuurwerk werd ook de brandweerauto van het contact gezet, knikken in de brandslangen gelegd en de brandkraan dicht gedraaid. Tevens probeerden enkele omstanders een lid van het vrijwillige
brandweerkorps te slaan. Toen dit niet lukte werd hij bedreigd. De politie was inmiddels gewaarschuwd, maar door de dichte mist konden de agenten niet tijdig arriveren. Eenmaal ter plaatse bleek de brand te zijn geblust, maar één van de aanwezigen gooide ondanks dat nog een fles bier naar een agente. Door de brand ontstond er grote schade aan het net gerenoveerde centrum.

Zie ook de politieberichten van 4 januari.

Joure: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag een aanrijding afgehandeld in de Roggemolenstraat, waarbij een 39-jarige fietsster uit Joure gewond raakte. Zij kwam in botsing met een 13-jarige fietser uit dezelfde woonplaats. Hij bleef daarbij ongedeerd. Het slachtoffer kwam vermoedelijk met haar hoofd terecht op de trottoirband. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Witmarsum: auto te water
De politie heeft maandagavond laat een ongeval op de Arumerweg afgehandeld. Een 20-jarige automobiliste uit Wommels reed, mogelijk in een moment van onoplettendheid in een bocht naar links, rechtdoor. Hierbij kwam de bestuurder met zijn auto in een vrijwel droge sloot tot stilstand. De auto raakte rondom beschadigd en de portier aan de bestuurderszijde wilde niet open. Hierop heeft de brandweer het slachtoffer uit haar benarde positie bevrijd. Het slachtoffer is, met waarschijnlijk een hersenschudding, per ambulance, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: diefstal roestvrij staal
De politie onderzoekt de diefstal vanaf een bedrijfsterrein aan de Pallasweg. Tussen vrijdagavond en maandagochtend werd vanaf het terrein een spoelbak en materiaal van roestvrij staal gestolen. Men betrad het terrein door het toegangshek te forceren. Een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jouwsmastraat. Tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De 23-jarige bewoonster deed aangifte.

Rinsumageest: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagmiddag op de Melkemaweg het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Driesum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde met 137 kilometer per uur een snelheidscontrole met de lasergun. Op de Melkemaweg is 80 kilometer per uur toegestaan. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft dinsdagmiddag het personeel van een winkel aan de Nieuwestad geassisteerd bij de aanhouding van een winkeldief. Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden had uit de winkel diverse goederen gestolen. Hij werd betrapt door een personeelslid van de winkel en ging er vandoor. Een aantal medewerkers ging direct achter de Leeuwarder aan. De politie werd gewaarschuwd en assisteerde vervolgens het personeel van de winkel bij de achtervolging. Uiteindelijk kon de verdachte in de Molenstraat worden aangehouden door de politie. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Tjalleberd: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Pole. Tussen dinsdagochtend en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht, waarna er een tv werd weggenomen. De 61-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jan Steenstraat. Tussen dinsdagochtend en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een lcd-tv en een laptop weggenomen. De 30-jarige bewoner deed aangifte.

Joure: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Mounekamp. Tussen dinsdagochtend en dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht, waarna er een portemonnee met onbekende inhoud werd weggenomen. De 61-jarige bewoner deed aangifte.

Dokkum: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag op de Holwerderweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 64-jarige automobilist uit Ferwert gewond raakte. De bestuurder begon plotseling te slingeren omdat hij vermoedelijk onwel werd. Zijn 52-jarige passagier uit Ferwert probeerde het voertuig nog recht op de weg te houden, maar toen hij aan het stuur trok belandde het voertuig in de berm en kwam uiteindelijk in een sloot tot stilstand. De passagier kon zelfstandig het voertuig verlaten. De brandweer heeft de bestuurder uit zijn voertuig gehaald. Het slachtoffer werd vervolgens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Drachten: politie houdt vier verdachten aan voor bezit drugs De politie heeft dinsdagavond op de Geelgorsstraat een 22-jarige inwoner van De Wilp, een 22-jarige inwoner van Opende, een 24-jarige inwoner van Noordwijk en een 24-jarige inwoner van Marum aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De vier zaten in een auto en werden op de Geelgorsstraat door de politie gecontroleerd. Alle inzittenden werden gecontroleerd op het bezit van drugs. Toen de 22-jarige man uit De Wilp zijn zakken leegde viel er een plastic zakje met wit poeder op de grond. De man verklaarde dat het om speed ging. Na onderzoek bleek het te gaan om 14 gram speed. Hierop werden alle vier aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in een woning aan de Wortelhaven een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die avond in de Nieuwesteeg een 21-jarige inwoner van Groningen geslagen. Het slachtoffer had zijn belager gevolgd en vervolgens de politie gewaarschuwd. Op aanwijzen van de Groninger werd de Leeuwarder aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Beetsterzwaag: politie houdt verdachte aan voor diefstal snorfiets De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 22-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden op verdenking van diefstal. Tijdens een surveillance zagen agenten een auto op de Van Lyndenlaan staan. Het voertuig viel op omdat er in de kofferbak een snorfiets lag. De agenten stapten uit en zagen niemand in de auto zitten. Na zon vijf minuten kwam de 22-jarige bestuurder aanlopen. Hij werd aangehouden en bekende direct de diefstal van de snorfiets. Via kenteken werd de eigenaar achterhaald. De eigenaar verklaarde dat hij de snorfiets in de Hoofdstraat had neergezet en met een stuurslot had afgesloten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oudehaske: rijden onder invloed van drugs
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de A7 nabij Oudehaske een 22-jarige automobilist uit Oudemirdum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Tijdens een surveillance zagen agenten een voertuig op de vluchtstrook staan. De 22-jarige bestuurder vertelde de agenten dat zijn vriend even aan het bellen was bij het nabij gelegen tankstation. Na controle vonden agenten in de auto een tas met daarin een plastic flesje met vermoedelijk GHB en een wikkel met vermoedelijk speed. De automobilist werd aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Hij en zijn 21-jarige passagier uit Leeuwarden werden overgebracht naar het politiebureau. De bestuurder kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van drugs en een rijverbod van acht uur. Tevens kreeg hij een bekeuring voor het stilstaan op de vluchtstrook. De 21-jarige Leeuwarder kreeg een bekeuring voor het lopen over de snelweg. Tevens werd de drugs in beslag genomen.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal portemonnee
De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee van een 21-jarige inwoner van Marrum. De man liep woensdagochtend omstreeks 05.00 uur over de Grote Hoogstraat toen hij door twee donker getinte mannen werd aangesproken. Na een kort gesprekje werd de portemonnee met daarin een geldbedrag van het slachtoffer gestolen. De Marrumer waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De omgeving werd met meerdere eenheden afgezocht, maar de agenten troffen niemand meer aan.