Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De HIER online Klimaatgids - Klimaatverandering van A - Z

Nieuwe webencyclopedie hoopt uitleg te geven over de meest gebruikte en belangrijkste klimaattermen

|                             |
Utrecht, 30 januari 2008
Vandaag is op HIER.nu, de website van de landelijke klimaatcampagne, een online klimaatgids geopend. Bezoekers krijgen er uitleg over klimaatverandering aan de hand van de meest gebruikte en belangrijkste klimaattermen. Bedoeling van de klimaatgids is om voor zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken wat klimaatverandering eigenlijk is, en hoe divers de oorzaken en de gevolgen zijn.

Omdat klimaatnieuws vaak nogal wetenschappelijk is, of juist erg politiek van aard, staan veel klimaatberichten vol met jargon. Dat kan helaas maar moeilijk anders, omdat het onderwerp nu eenmaal erg complex is. Bovendien, voor woorden als 'koolstofkringloop', 'Peak-Oil' of 'gashydraten', bestaat niet zomaar een eenvoudiger synoniem.

Sible Schöne, een van Nederlands bekendste klimaatexperts, als programmadirecteur betrokken bij de HIER-campagne, vindt dat alle Nederlanders goed op de hoogte moeten kunnen zijn van de klimaatproblematiek: "klimaatverandering wordt de belangrijkste sociale kwestie van de eenentwintigste eeuw." Daarom zijn de nieuwsberichten op HIER.nu verbonden met de klimaatgids. Bezoekers hoeven maar op een klimaatterm te klikken om meteen te zien wat dat eigenlijk is, 'CO2-compensatie', het 'albedo', of wat wordt bedoeld met terugkerende afkortingen zoals IPCC, CCS of CDM.

Naast uitleg over de terminologie laat de gids goed zien hoe alle onderwerpen met elkaar verband houden: alle teksten staan in een hecht netwerk dat de bezoeker steeds in staat stelt meer te lezen. De teksten zijn opgesteld volgens de geldende wetenschappelijke inzichten. Daarbij blijft de actualiteit gegarandeerd: nieuw onderzoek en nieuwe cijfers worden direct in de gids opgenomen.

HIER is eigenlijk ook wel verplicht om wat overzicht te brengen in de terminologie. Het woord 'klimaatneutraal', vorige maand nog derde in de 'woord van het jaar'-verkiezing, heeft door de nationale klimaatcampagne zijn intrede gedaan in onze taal. Maar weten we eigenlijk al wat het woord betekent?

Lees meer: www.hier.nu/klimaat


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht