Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 januari 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie

over perinatale sterfte


* Hebt u kennisgenomen van het artikel in Medisch Contact waarin staat dat de perinatale sterfte zorgelijk hoog is in Rotterdam, vooral in achterstandswijken, dat dit vraagt om herijking van de verloskundige zorg en dat preconceptiezorg noodzakelijk is?{1}


* Geldt deze slechte start alleen voor achterstandswijken in Rotterdam of voor alle achterstandswijken in Nederland? Bent u bereid in overleg met de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, zo snel mogelijk een grondig onderzoek in te stellen, naar de omvang van dit probleem? Wanneer kunt u de Kamer hierover berichten?


* Deelt u de mening dat een goede gezondheid begint met een goede start, dus nog voordat het kind geboren is? Bent u zich in dit licht bewust van de ernst van de huidige hoge percentages babysterfte met name onder allochtone baby's en ongunstige uitkomsten rond de geboorte in achterstandswijken? Deelt u de mening dat dit onacceptabel is, omdat deze babysterfte en slechte start te vermijden zijn?


* Deelt u de mening dat sociale en individuele problemen in achterstandswijken in Rotterdam maken dat thuisbevallingen niet veilig zijn en dat dit ook geldt voor de eerste kraamdagen? Welke capaciteit aan verloskamers is noodzakelijk in Rotterdam? Is er op dit moment sprake van een tekort aan verloskamers? Hoe is de capaciteit in de rest van Nederland?


* Bent u het met mij eens dat effectieve zorg gericht op leefstijlgerelateerde risico's alleen vóór de zwangerschap gegeven kan worden? Bent u op de hoogte van de positieve uitkomsten van de uitgebreide praktijkproef van geprotocolleerde, ketengerichte preconceptiezorg? Denkt u dat met het aanbieden van gerichte preconceptiezorg de babysterfte terug te dringen valt? Zo ja bent u bereid preconceptiezorg voor iedereen aan te bieden en nu, met voorrang beschikbaar te maken in achterstandswijken met een hoge babysterfte?


* Waarom kunt u de Kamer pas op 1 mei informeren op dit advies van de Gezondheidsraad? Zal uw reaktie dan ook concrete voorstellen ten aanzien van het "Hoe en Wie" bevatten?


* Hoe kan ervoor gezorgd worden dat thuisbevallingen wél veilig kunnen plaatsvinden? Bent u bereid vrouwen met een onveilige thuissituatie een eerstelijns alternatief te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van Geboortecentra bij ziekenhuizen? Bent u bereid hiervoor voldoende financiering te organiseren?


* Wanneer doet u uw toezegging in uw brief van 3 september 2007 gestand ("Ik informeer uw Kamer binnenkort hierover")om de Kamer te informeren over de rapportages van het RIVM en uw standpunt daarop?


* Bent u het met mij eens dat maximale inzet vereist is om er voor te zorgen dat wanneer in november de resultaten van de Perinatale Audit beschikbaar komen, ook alle aanvullende noodzakelijke gegevens voor Nederland beschikbaar zijn, zodat concreet beleid ingezet kan worden met ingang van het begrotingsjaar 2009?


* Bent u in dit licht bereid om een aanvullend onderzoek te financieren op drie punten, te weten, middels de lopende contacten met Europese landen aanvullende informatie verzamelen door gegevens op specifiek voor Nederland geldende parameters te vragen, de reeds beschikbare gegevens binnen Nederland te rubriceren en , bijvoorbeeld door middel van focusgroepen, met zorgverleners van de verschillende beroepsgroepen te inventariseren welke oorzaken worden aangegeven voor de achterblijvende daling in perinatale sterfte en welke beleidsmaatregelen als gewenst worden gezien?


* Wat is uw ambitie ten aanzien van het terugdringen van de babysterfte in Nederland? Kunt u toezeggen dat de Kamer vóór 1 mei 2008 een plan van aanpak kan ontvangen waarin enerzijds nu al mogelijke beleidsmaatregelen worden aangegeven en anderzijds aangegeven wordt hoe ervoor gezorgd wordt dat eind 2008 alle nodige gegevens om tot concreet en succesvol beleid te komen in 2009 beschikbaar zijn? Kunt u daarnaast toezeggen dat u de noodzakelijke voorbereidingen zult treffen zodat de Kamer snel na het verschijnen van de Perinatale Audit, nog dit jaar, een concreet plan van aanpak tegemoet kan zien ten aanzien van pre-en perinatale zorg, met een duidelijke ambitie om babysterfte terug te dringen en met daarbij ook nadrukkelijk aandacht voor babysterfte onder allochtonen?

{1} Medisch Contact, 18 januari 2008, pagina 3-4

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Medisch Contact, 18 januari 2008, pagina 3-4.