Jeugdige filmsterren strijden om felbegeerde mini tiger awards


ROTTERDAM, 20080122 -- Ruim 300 kinderen, gekleed in hun mooiste galakleding, dingen op 30 januari naar 5 prestigieuze filmonderscheidingen tijdens de finale van het Hollywood in de Klas Filmfestival. De finale in de Rotterdamse Schouwburg is in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam en wordt op gepaste wijze geopend door Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma en Nederlands enige echte Hollywoodster; Rutger Hauer is één van de juryleden.

Hollywood in de Klas is een scholenproject dat kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar klassikaal leert korte films te maken. De deelnemende kinderen schrijven zelf de scripts en maken indien nodig decors. Daarnaast acteren en filmen ze ook zelf. In totaal hebben 1312 kinderen deelgenomen aan de derde editie van dit educatieve filmproject en zijn er 61 korte films gemaakt van elk 5 minuten.

Tijdens de voorronde in Pathé de Kuip zijn er, door een aan televisie en educatie gerelateerde jury, 14 films geselecteerd voor de finale.
De inzet voor de toekomstige sterren van het witte doek: Mini Tiger Awards - felbegeerde filmonderscheidingen in de categorieën Beste Film, Beste Verhaal, Beste Acteerprestaties, Beste Productie en de Publieksprijs.

Naast de educatieve waarde is een doelstelling van Hollywood in de Klas, dat de films niet alleen leuk zijn voor de kinderen die de films gemaakt hebben, maar dat deze ook neutrale kijkers moeten kunnen boeien.
Dat dit is gelukt blijkt wel uit de toezegging dat de 5 winnende films op televisie worden uitgezonden (13 februari, 15:00-15:25 uur, Z@PP op 3).

Eén van de kanshebbers op een Mini Tiger Award is `De Braille Code' van Sensis, een school voor blinde en slechtziende kinderen. Zij hebben, bij het maken van hun film, op een unieke wijze gebruik gemaakt van hun handicap.

Welke school er met een Mini Tiger Award vandoor gaat, wordt beoordeeld door een gerenommeerde jury, bestaande uit Cathy Spierenburg (Netcoördinatrice Z@PP), Ebbie Tam (Actrice uit Het Paard van Sinterklaas), Erik van Muiswinkel (Acteur, Cabaretier), Leonard Geluk (Wethouder van Onderwijs) en Rutger Hauer.