Kinderen en ouders de dupe van nieuwe convenant kwaliteit kinderopvang


ALPHEN (NBR), 20080130 -- Door het nieuwe Convenant kwaliteit kinderopvang zullen veel ouders die nu opvang voor hun kinderen hebben op straat komen te staan. Daarnaast hebben de betrokken brancheorganisaties ervoor gekozen om de markt af te bakenen en treden monopoliserend op. Hierdoor zullen de kosten van kinderopvang sterk stijgen, waardoor een groter beroep op de kinderopvangtoeslag gedaan zal worden. De kosten voor de belastingbetaler stijgen hierdoor.

Op 17 januari jl. is aan de staatsecretaris van OCW, Sharon Dijksma, het nieuwe convenant kwaliteit kinderopvang aangeboden. Het convenant is opgesteld door de drie brancheverenigingen in de sector (BOinK, MOgroep en BKN). Bij zowel ouders, gastouders als bij gastouderbureaus is grote onrust ontstaan over de betutteling en het bureaucratische gehalte van dit convenant.

Voor 2005 werd gastouderopvang gedomineerd door organisaties die naast kinderdagverblijven ook gastouderbemiddeling in hun pakket hadden. De bemiddeling door deze organisaties bracht automatisch hoge kosten voor ouders met zich mee, terwijl de gastouder, die uiteindelijk het meeste werk verricht, afgescheept werd met een fooi. Voor 2005 hadden deze organisaties een monopolie positie in hun regio.

De Wet Kinderopvang bracht nieuwe kansen voor ondernemers. De keuze mogelijkheden voor ouders namen daarmee toe en ook het aantal gastouders is daardoor toegenomen. Nieuwe gastouderbureaus hebben door hun efficiëntie en sterk geautomatiseerde werkwijze ervoor gezorgd dat de bemiddelingskosten omlaag zijn gegaan en de gastouder beloond wordt voor het verantwoordelijke werk wat zij verricht. De nieuwe bureaus groeien nog steeds, daar waar "traditionele bureaus" steeds meer klanten verliezen. Gastouders zijn mondiger geworden en blijven via internet op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Zij stellen zich daardoor kritisch op tegenover traditionele bureaus, die met alle mogelijke middelen de gastouder "dom" proberen te houden. Een kritische kijk op de werkwijze van een gastouderbureau door gastouders kan echter geen kwaad en zal uiteindelijk leiden tot een verdere verbetering van de dienstverlening door het gastouderbureau.

Naast het wettelijke kader waar ieder gastouderbureau zich aan moet houden (en daarop ook gecontroleerd dient te worden door de verantwoordelijke instanties) spelen ook de ouders van de kinderen die bij gastouders opgevangen worden een belangrijke rol. Zij zullen immers hun kind niet achterlaten bij iemand waarvan ze twijfels hebben over de kwaliteit van de geboden opvang en de veiligheid in de woning waar de opvang plaatsvindt.

De toenemende vraag naar flexibele, kleinschalige opvangmogelijkheden hebben ertoe geleid dat op dit moment ongeveer 73.000 kinderen door gastouders opgevangen worden. Veel gastouders doen dat op een professionele manier en hebben hun eigen bedrijf in dit kader opgericht. Zij voldoen aan alle wettelijke eisen en worden door het gastouderbureau waarbij ze aangesloten zijn gecontroleerd. Door hun bedrijfsmatige aanpak investeren zij veel in voorzieningen voor "hun" kindjes. Door het nieuwe convenant verdwijnt echter het fundament onder hun bedrijf.

Met de eisen die in het Convenant gesteld worden, wordt een grote groep van deze gastouders gedwongen te stoppen met de opvang; het aantal kinderen dat opgevangen mag worden daalt drastisch doordat eigen kinderen plotseling ook mee gaan tellen. Op dit moment mag een gastouder maximaal 4 (of tgv de AMvB Innovatieve Kinderopvang 6) kinderen buiten de eigen kinderen opvangen. Zonder enige onderbouwing wordt in het Convenant nu gesteld dat eigen kinderen onder de 4 jaar meegeteld moeten worden. Daarnaast heeft een evaluatie zoals omschreven in de AMvB Innovatieve Kinderopvang nog niet plaatsgevonden.
De verschuiving in het maximale aantal kinderen zal ertoe leiden dat voor veel gastouders het financieel niet langer verantwoord is om hun grote passie, kinderopvang, professioneel uit te oefenen.

Veel ouders, die op dit moment zeer tevreden zijn over de opvang van hun kinderen bij een gastouder, zullen de komende maanden op zoek moeten naar vervangende opvang omdat hun kinderen op basis van dit convenant overtallig zijn bij hun gastouder. Een voorzichtige schatting gaat uit van 10.000 kinderen die op zoek moeten naar vervangende opvang. Wachtlijsten van gastouders en kinderdagverblijven zullen nog verder groeien en ouders worden gedwongen te stoppen met werken om de zorg voor hun kind(eren) op zich te nemen.
Daarnaast hebben gastouders toezeggingen gedaan voor het bieden van opvang in de toekomst. Ouders waar bijv. een kind op komst is moeten andere opvang zoeken of moeten een aanstaand broertje of zusje elders onder gaan brengen. Al met al zal dit leiden tot bijzonder schrijnende gevallen.

Het nieuwe convenant brengt ons terug in de tijd en probeert het monopolie van traditionele bureaus in stand te houden. De ondertekenaars van het Convenant onderschatten in ernstige mate de toegenomen mondigheid van ouders en gastouders. In feite wordt gesteld dat ouders niet in staat zijn de juiste keuze met betrekking tot de opvang te maken, terwijl gastouders niet voor "vol" aangezien worden.

De bij het Convenant betrokken brancheorganisaties bakenen de markt af en treden monopoliserend op. De marktwerking die sinds de invoering van de Wet Kinderopvang is ontstaan wordt terug gedrongen en de kosten van de kinderopvang zullen sterk stijgen. Deze stijgende kosten zullen een groter beroep op de kinderopvangtoeslag betekenen waardoor de kosten voor de belastingbetaler omhoog gaan.





Voor meer informatie kunt U contact opnemen met Barbamama Gastouderopvang, Barbara Goedraad, tel 015 - 3807473 of met Gastouderbureau Solo Bambini, Patrick Roelands, tel. 013-5083597.