Online dater niet bang voor blauwtje


Relatieklik.nl: 'Incasseren via beeldscherm makkelijker'

BEVERWIJK, 20080130 -- BEVERWIJK- Uit onderzoek van gratis datingsite Relatieklik.nl blijkt dat online daters elkaar zeggen waar het op staat. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Bijna driekwart van de daters is niet bang het initiatief tot contact te nemen en meer dan de helft zegt het eerlijk wanneer hij of zij iemand niet ziet zitten. Met een blauwtje valt redelijk te leven, zo blijkt. Het beeldscherm tussen de online flirters maakt het allemaal wat draaglijker.

Het is een bekend cliché dat aan elk voordeel een nadeel kleeft. Online daten heeft als voor- en nadeel anoniemer en laagdrempelig te zijn in vergelijking met het ontmoeten van mensen bij het uitgaan of elders. Relatieklik-oprichter en relatiepsycholoog Marcelino Lopez: "Mensen durven directer te zijn, zowel in positieve als negatieve zin. Waar sommige mensen in het echt niet assertief zijn, zijn ze dat op internet wel. Meestal op een respectvolle manier. Beledigende blauwtjes worden vaak wel onthouden, niet alleen omdat ze vervelend bedoeld zijn, ook omdat het grote uitzonderingen zijn."

Angst voor afwijzing
Relatieklik hield verschillende enquêtes het geven en ontvangen van blauwtjes. In totaal reageerden 1885 mensen. Waar veel mensen in het echt voorzichtig zijn uit angst voor afwijzing gelden er op internet andere normen. Mensen zijn niet zo bang voor een standaardafwijzing of het uitblijven van wat voor reactie dan ook. 70% durft, met iets meer of minder moeite een potentiële geliefde te benaderen op een datingsite. Een op de drie reageert gelaten op een afwijzing. "Als jij me niet leuk vindt, dan iemand anders wel", wordt vaak gedacht. Iets minder dan de helft (45%) voelt hem wel even zitten en moet het eventjes verwerken alvorens met een gerust hart verder te zoeken. Een op de vijf (18%) is wat gevoeliger en heeft er echt moeite mee. Een kleine minderheid (6%) heeft zelfs de neiging om er dan maar helemaal mee te stoppen.

Zonder afwijzingen geen liefde?
Voor laatstgenoemde groep heeft Lopez het volgende advies: "Niet doen. Zeker als je niet echt tevreden over jezelf bent voelt het misschien noodzakelijk de pijn van een afwijzing te vermijden en maar geen risico's meer te lopen. De pijn wordt je bespaard, maar de kans een bijzonder iemand tegen te komen neemt evenredig af. Liever een paar blauwe plekken op je ziel dan je leven slijten in een liefdeloze grijze wachtkamer. Hoe langer je in die wachtkamer zit, hoe enger en bozer de buitenwereld gaat lijken. Gevoelige mensen doen zich er goed aan te realiseren dat ze maar een keer de juiste persoon hoeven tegen te komen. En die is er heus."
Verder denkt Lopez dat online daten een goede oefenschool kan zijn voor versieren in het echt: "Je kunt veilig achter je scherm experimenteren met het op verschillende manieren benaderen van mensen en je leert afwijzingen incasseren. Veel mensen krijgen bij wijze van spreken liever een beroerte dan dat ze zomaar een aantrekkelijk iemand aanspreken. Op een datingsite is de eerste stap veel gemakkelijker te nemen."

Een eerlijk blauwtje
Over het algemeen geldt dat 55% van de leden (zowel man als vrouw) eerlijk is in hun afwijzing. Meest gegeven blauwtje: "Bedankt voor je interesse, maar je bent gewoon niet mijn type." En één op de vijf geeft liever een verzachtend leugentje à la: "Ik ben iemand tegengekomen en die wil ik eerst een kans geven voordat ik nieuwe contacten aanga." Een op de tien laat niks horen als ze niet geïnteresseerd zijn. Vrouwen laten iets vaker niets van zich horen dan mannen en waar sommige mannen (7%) de aandacht nog even willen koesteren, ook al weten ze dat ze niks met de desbetreffende vrouw willen, komt dit bij vrouwen bijna helemaal niet voor. Vrouwen lijken iets harder en eerlijker dan mannen. Zoals een vrouwelijk dater het verwoordde: "Logisch ook. Vooral als je, zoals ik, op zoek bent naar de vader van je toekomstige kinderen, wil je geen tijd verspillen."