KNHS


Finales KNHS/KWPN Mitsubishi Hengstencompetities tijdens KWPN Hengstenkeuring
3 januari 2008

Van 30 januari tot en met 2 februari 2008 vindt in de Brabanthallen in s-Hertogenbosch de KWPN-hengstenkeuring plaats. In een afwisselend programma biedt het KWPN u het mooiste van sport en KWPN-fokkerij.

Naast de tweede en derde bezichtiging van de jonge hengsten vinden in Den Bosch de finales plaats van de KNHS/KWPN Mitsubishi Hengstencompetities springen en dressuur, alsmede de strijd om de VHO Trofee. Nieuw dit jaar is dat de finales voor de vijfjarige hengsten in de klasse M-dressuur en springen plaatsvinden in twee omlopen: op woensdagmiddag is de eerste finaleronde, waarin de dressuurpaarden individueel worden voorgesteld. Op respectievelijk de donderdag- (springen) en vrijdagavond (dressuur) wordt de tweede finaleronde verreden. Bij de dressuurpaarden wordt hier de Pavo Cup-methode gehanteerd, waarbij de hengsten in
groepjes van drie in de baan komen. In de diverse avondprogrammas zal het publiek worden getrakteerd op spectaculaire shows.

Zaterdag
Op zaterdag is traditiegetrouw de finalekeuring alle fokrichtingen. De fokkers horen nu welke hengsten worden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en zo in aanmerking kunnen komen voor het KWPN-dekbrevet. Natuurlijk wordt het programma afgewisseld met diverse showblokken en de ontknoping van het Paard van het Jaar 2007. Ook de Oregon Trofee, waarin de beste Tuigpaardhengsten strijden om deze prestigieuze prijs, vindt u als vanouds terug op de zaterdagmiddag.

Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Rabo/KWPN Fokkers Ranking (lees hierover later meer). De middag wordt afgesloten met de veiling van tophengsten in de achtste editie van de KWPN Select Sale. Vorig jaar vertrok de Rousseauzoon Zagreb voor 430.000,- naar Denemarken. Ook dit jaar is er weer een collectie fijne
paarden geselecteerd en volgens Gertjan Van Olst, voorzitter van de selectiecommissie, gaan we de veiling van 2007 kwalitatief gezien overtreffen!

Rabo/KWPN Fokkers Ranking
De Rabobank en het KWPN zijn tot een nieuw initiatief gekomen: de Rabo/KWPN Fokkers Ranking. Deze ranking heeft als doel KWPN-fokkers te stimuleren door premies te verstrekken aan fokkers van goed presterende KWPN dressuur-, spring-, tuig-, en Gelderse paarden. KWPN-paarden die in aanmerking komen voor de Rabo/KWPN Fokkers Ranking zijn bij de rijpaarden de KWPNers (springen en dressuur) die op de WBFSH-ranking bij de beste 100 staan. Bij de tuigpaarden en Gelderse paarden worden premies toegekend op basis van enkele specifieke wedstrijden. Ook de individuele successen van fokkers kunnen worden beloond, te denken valt aan fokkers van diverse kampioenspaarden. Maar liefst 80.000,- is op jaarbasis beschikbaar voor de fokkers van KWPN-toppers! Tijdens de KWPN Hengstenkeuring 2008 worden de eerste premies in het kader van de Rabo/KWPN Fokkers Ranking uitgekeerd aan fokkers van succesvolle KWPN-paarden. Deze fokkers en enkele van hun succesvolle fokproducten worden in het zonnetje gezet.

bron: KWPN