Belastingheffing over de AOW in Suriname op de helling


DEN HAAG, 20080124 -- De hoge belastingheffing over de Nederlandse AOW die men in Suriname moet betalen is meerdere malen bij de Surinaamse autoriteiten aangekaart voor een oplossing. De Surinaamse autoriteiten hebben tot nu toe geen oor naar gehad, waardoor de Stichting TBTS noodgedwongen de Nederlandse Staat gevraagd heeft om haar verantwoordelijkheid te nemen en dit middels het "belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belasting" met Suriname op te lossen. "Door intensief lobbywerk hebben wij dit op de agenda van het Tweede kamer debat van a.s. woensdag gekregen", aldus Chan Mohan, voorzitter van de Stichting TBTS (Stichting Ter Bevordering van Toerisme in Suriname).

[Foto: Surinaamse organisaties in overleg] "Samen met de andere organisaties: Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN), Vereniging Van Reizigers (VVR), Sociaal Kulturele Vereniging SHIVA, Belangenbehartiging Surinaamse Nederlanders (B-SuriNed), Meester Rudolf Lachmipersad Jankie Stichting (Mr Jankie Stg) en Vereniging Van Surinaamse Ondernemers (VVSO) zijn wij van mening dat de Surinaamse Staat ruim de gelegenheid heeft gehad om met een oplossing te komen, maar dit heeft nagelaten", aldus Chan Mohan.

De meest voor de hand liggende oplossing die nu overblijft, is dat Nederland in het belastingverdrag met Suriname dit oplost. Nederland heeft immers in het belastingverdrag met Suriname, het heffingrecht over de AOW aan Suriname gegund. Door wijziging van dit heffingsrecht, zou Suriname geen belasting over de AOW mogen heffen (dit ter voorkoming van dubbele belasting). Een gepensioneerde met alleen een AOW hoeft in Nederland haast geen belasting hierover te betalen. Als je naar Suriname remigreert en ineens 38 procent belasting en 2 procent AOV-premie in Suriname moet betalen, dan hou je in eens heel weinig over. Het probleem was en is niet de belastingheffing in Suriname op zich, maar de hoogte van de heffingen. En tot nu toe heeft Suriname hier niets aan willen doen.

"Wij pleiten voor een vrij personenverkeer tussen Nederland en Suriname en werken aan knelpunten die dit in de weg staan. Zo ondersteunen wij onderlinge acties en steunen elkaar waar het nodig is", aldus Chan Mohan.

Met steun van Harry van Bommel van de SP en Chantal Gill'ard van de PvdA hebben Chan Mohan en de zijnen de "belasting heffing over de AOW" op de agenda van de Tweede Kamer voor volgende week woensdag, 30 januari 2008, kunnen krijgen. Ook staat de behandeling van de Toescheidingsovereenkomst die een onderdeel uitmaakt van de onafhankelijkheid van Suriname en vanaf 1975 niet geïmplementeerd is in de Nationale wetgeving van Suriname, op de agenda van 30 januari.

Met invoering van het nieuwe zorgstelsel in Nederland, zijn de kosten die gemaakt worden in Suriname en voorheen uit de AWBZ-verzekering vergoed werden, doorgehaald. "Wij hebben bij de Nederlandse autoriteiten gepleit voor herstel van deze desastreuze maatregel voor de remigranten en dankzij de heer Harry van Bommel en mevrouw Chantal Gill'ard dit ook op de agenda van 30 januari geplaatst kunnen krijgen", aldus Chan Mohan.

Het Tweede Kamer debat van woensdag is in de Groen van Prinstererzaal van 15.30 - 18.00 uur en is openbaar. Een ieder kan het bijwonen. Voor meer detail informatie kan men terecht op de website van Stichting TBTS, http://www.Suriplein.com en VSN http://www.surinaamsenederlanders.eu/ .