International Film Festival Rotterdam
37th International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 12 januari 2008

Internationale Conferentie over Media Educatie vanuit artistiek perspectief

Media educatie is een 'hot issue' voor zowel beleidsmakers als educatieve instellingen. Maar wat vinden filmmakers hiervan en wat kunnen of moeten ze ermee? Tot op heden hadden zij nauwelijks stem in het debat over dit onderwerp. Het International Film Festival Rotterdam en Nederlands Instituut voor Filmeducatie bieden hen op woensdag 30 januari 2008 met de conferentie "How to stimulate filmsense(s)"de gelegenheid zich hierover uit te spreken.

"How to stimulate filmsense(s)"

Wat kan media educatie betekenen voor filmmakers, hun werk en hun publiek? Hoe kan media educatie films en het maken ervan beïnvloeden? Is het belangrijk om film te begrijpen en zouden overheden filmmakers moeten betrekken in de beleidsvorming over dit onderwerp?
Het IFFR en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie willen met de conferentie actief de internationale expertise op het gebied van film- en media educatie steunen door de deskundigheid van onafhankelijke filmmakers, producenten, instellingen en overheden bij elkaar te brengen. Het artistiek perspectief is daarbij het uitgangspunt.
De resultaten van de conferentie zouden moeten leiden tot een statement over de betrokkenheid en samenwerking tussen filmmakers, de media industrie en educatieve instellingen in het verder ontwikkelen van media-educatie wereldwijd.

Conferentie Thema's
Gedurende het programma worden de volgende onderwerpen besproken:

* Het effect van de digitale democratisering op media educatie en filmmakers
* De invloed van filmmakers op media educatie en het effect van filmeducatie op hun beroepspraktijk
* Het betrekken van nieuwe generaties door filmscholen en talentontwikkeling

Programma
Het programma van de conferentie bestaat uit plenaire sessies, panels en workshops. De moderator is Gabriel McIntyre, een authoriteit op het gebied van videobloggen en docent nieuwe media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

10.00 Registratie en Koffie

10.45 Welkomstwoord: Rutger Wolfson, Directeur van het 37e International Film Festival Rotterdam

11.00 Keynote 1: Gregory Paulger, Directeur van het Directoraat-Generaal 'Informations, Society and Media' van de Europese Commissie. Presentatie van de nieuwe beleidsvisie op Media Wijsheid van de Europese Commissie

11.25 Keynote 2: Anna van Someren, Creatief manager van het 'New Media Literacies' project aan de faculteit vergelijkende media studies van MIT.

12.00 Eerste sessie workshops en Panels met o.a.: Patricia Lange (School of cinematic Arts aan de Universiteit van Zuid-Californië), de Dutch Directors Guild met een panel van internationale regisseurs en Janine Prins (onafhankelijk filmmaakster en kunstonderwijzer)

13.00 Lunch

14.00 Tweede sessie workshops en panels met o.a.: Anna van Someren (zie hierboven), Recoder & Gibson (kunstenaars wiens werk behoort tot de vaste collecties van het Whitney Museum of American Art (NY), het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid) en het Museum of Contemporary Cinema Foundation (Paris) en Daniel Lunquist (Zweedse editor, mentor, en evaluatiecoördinator van Dvoted.net)

15.00 Discussie

15.45 Slotstatement

16.00-17.00 Borrel

Informatie over het programma, de sprekers, achtergronden en aanmelding: www.filmsenses.com

Praktische informatie:
De conferentie heeft plaats tijdens de 37e editie van het International Film Festival Rotterdam
Datum: woensdag 30 januari 2008
Tijd: 10.00 uur - 17.00 uur
Conferentie locatie: Congrescentrum de Doelen in Rotterdam, Willem Burger Zaal.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (