Raad van State

Persagenda woensdag 30 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de financiële tegemoetkoming die het bestuur van het Faunafonds heeft verleend aan een melkveehouder uit Weesp vanwege de schade die ganzen aan zijn grasland hebben aangericht. Het Faunafonds is bij de berekening van de hoogte van de tegemoetkoming uitgegaan van de hoeveelheid grasverlies en de prijs die verkoop van dat gras zou hebben opgeleverd. De melkveehouder vindt de tegemoetkoming van ruim EUR 1.600 euro te laag, omdat hij ook kosten heeft gemaakt voor vervangend voer voor zijn koeien. De rechtbank in Amsterdam heeft hem in het gelijk gesteld. Het Faunafonds is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705146/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de weigering door het bestuur van het Faunafonds om een tegemoetkoming te verlenen aan een agrariër uit Hoogerheide voor de schade die grauwe ganzen en hazen hebben aangericht aan stamslabonen. Het Faunafonds heeft de tegemoetkoming onder meer geweigerd, omdat hij vindt dat de agrariër te laat ontheffing van de Flora- en Faunawet heeft aangevraagd om ganzen te mogen doden. Verder had de agrariër volgens hem de schade kunnen beperken door beter gebruik te maken van de ontheffing door een aantal dagen achter elkaar op ganzen te schieten. De rechtbank in Breda heeft eerder het beroep van de agrariër gegrond verklaard, omdat zij vindt dat het Faunafonds beter had moeten onderzoeken of de schade inderdaad beperkt is gebleven zoals de agrariër stelt. Het Faunafonds komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705729/1)

10.30 uur

Zitting over de intrekking door de minister van Binnenlandse Zaken van de verklaring van geen bezwaar van een inwoner van Amsterdam. De inwoner vervulde de functie van cateringmedewerker op de luchthaven Schiphol. Hij is in 2001 veroordeeld voor vijf maanden gevangenisstraf vanwege verboden wapenbezit. Volgens de minister kan hij daarom geen vertrouwensfunctie op de luchthaven meer uitoefenen. De inwoner is het hier niet eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Hij vindt dat bij de intrekking zijn belangen onvoldoende zijn meegenomen. Eerder is de inwoner door de rechtbank in Amsterdam in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200705784/1)

11.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft opgelegd aan een inwoner van de gemeente om het gebruik van een woning aan de Wooldrikshoekweg in Enschede als psychologiepraktijk te beëindigen. Volgens het college is het gebruik in strijd met het bestemmingsplan. De inwoner vindt dat hij meer gelegenheid had moeten krijgen om naar een definitieve ruimte voor zijn praktijk te zoeken. Hij komt in hoger beroep bij de Raad van State. Eerder stelde de rechtbank in Almelo hem in het ongelijk. (zaaknummer 200704216/1)

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen om de drank- en horecavergunning van Dorpshuis De Vuurkörf aan de Midden Raai in Nieuweroord in te trekken. Een omwonende heeft hierom verzocht, omdat de vergunning niet meer alle activiteiten zou dekken. Hij is het ook niet eens met de nieuwe - uitgebreide - vergunning op grond van de Drank- en Horecawet die het gemeentebestuur heeft verleend aan De Vuurkörf. De zitting gaat ook over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college heeft verleend om uitbreiding van De Vuurkörf mogelijk te maken. De omwonende ondervindt overlast van de maandelijkse jeugddisco die daar wordt gehouden. (zaaknummer 200705394/1 en 200705403/1)