NEN


Europese afspraken duurzaamheid biobrandstoffen

NEN gaat namens Nederland de ontwikkeling opstarten van Europese normafspraken voor duurzaamheidscriteria op basis van de in Nederland vastgelegde 'Cramer criteria'. Alle belanghebbende partijen worden uitgenodigd hun bijdrage te leveren.

Op 23 januari heeft de Europese Commissie nieuwe plannen gepubliceerd voor wetgeving op het gebied van duurzame energie. Het doel daarvan is om in 2020 twintig procent van de energie te verkrijgen uit biomassa. De daarvoor in Nederland noodzakelijke grootschalige import van biomassa kan risico's met zich meebrengen. Die kan leiden tot schade aan natuur en milieu, en tot nadelige sociale en economische effecten in het land van herkomst. Internationale afspraken over duurzaamheidscriteria zijn noodzakelijk, om ervoor te zorgen dat biomassa op verantwoorde wijze wordt geproduceerd en bewerkt.

Certificatie
Minister Cramer (VROM) pleitte hier al eerder voor. In elk geval in de EU, maar liefst ook daarbuiten, moet zo certificatie van grondstof voor brandstoffen voor auto's of elektriciteitscentrales mogelijk worden. De Europese normafspraken kunnen de Europese Commissie en de nationale overheden inzetten voor de verdere uitwerking van noodzakelijke Europese regelingen voor duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen. De uiteindelijke norm kan ook de basis vormen voor een Europees certificatiesysteem. Ook daarom is het van belang dat alle Nederlandse partijen hun inbreng geven.

Wie meer informatie wenst of interesse heeft in deelname aan normontwikkeling, kan contact opnemen met NEN via energy@nen.nl.