Ingezonden persbericht

Microsof Persberichten Header

Eén jaar Windows Vista:
Wereldwijd meer dan 100 miljoen licenties verkocht, in Nederland bijna 1,5 miljoen gebruikers

Schiphol-Rijk, 30 januari 2008 - Microsoft Windows Vista voor consumenten is vandaag precies één jaar op de markt. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen licenties verkocht en in Nederland zijn er nu rond 1,5 miljoen gebruikers. Dit betekent dat Windows Vista, dat een bewogen eerste jaar achter de rug heeft, twee keer zo snel in gebruik is genomen als voorganger Windows XP. Volgens onafhankelijke marktonderzoekers is de acceptatie van Windows Vista door het bedrijfsleven conform verwachting. Het effect hiervan is dat de Microsoft Windows business sinds de introductie wereldwijd met 20 procent is gestegen.
Microsoft heeft een bewuste keuze gemaakt om veiligheid centraal te stellen in Windows Vista. Het gevolg hiervan is dat de architectuur van het besturingssysteem is gewijzigd. Deze wijziging heeft ertoe geleid dat in de eerste fase niet voor alle hardware drivers beschikbaar waren. Klanten die hierdoor problemen hadden, is Microsoft in Nederland tegemoet gekomen door extra Windows Vista Service aan te bieden in de vorm van online of telefonische support.

Sinds 12 oktober 2007 zijn er 2400 vragen binnengekomen, waarvan de piek in de eerste vijf weken lag. De meeste vragen lagen op het gebied van hardware (46 procent), gevolgd door netwerkvragen (31 procent) en softwarevragen (23 procent). Veruit de meeste problemen konden worden opgelost door de klanten de weg te wijzen naar de juiste drivers, als ze al niet via Windows update beschikbaar waren en door het geven van advies over hoe gebruikers hun apparatuur optimaal kunnen laten samenwerken. Uit eigen onderzoek komt naar voren dat de klanten zeer tevreden zijn over deze support (gemiddelde score is een 8). Ook de supportwebsite (windowsvistaservice) krijgt hoge scores en bezoekers geven aan dat het vinden van de juiste informatie vaak al voldoende is om hun vragen te beantwoorden.

Vista het veiligst
Het afgelopen jaar is ook gebleken dat Windows Vista het veiligste besturingssysteem voor personal computers is. Windows Vista had in dit eerste jaar veel minder beveiligingslekken dan voorganger Windows XP, Mac OS X 10.4 en het Linux-besturingssysteem Ubuntu. Zie voor meer informatie het rapport van de onafhankelijke beveiligingsexpert Jeff Jones: http://blogs.technet.com/security/archive/2008/01/23/download-windows-vista-one-year-vulnerability-report.aspx.

Computerwinkels positief
De brancheorganisatie voor computerwinkels en kleine automatiseringsbedrijven NLCW kijkt tevreden terug op het eerste jaar van Windows Vista. "Met de introductie van Windows Vista werd andermaal de toegevoegde waarde van een vakbekwame ICT-reseller duidelijk", zegt Sander Vale, voorzitter van NLCW. "Vanwege de veiligheid heeft Windows Vista een nieuwe architectuur die nieuwe eisen stelt aan randapparatuur en applicaties. Consumenten lieten het afgelopen jaar duidelijk merken dat er behoefte was aan goede voorlichting hierover. Door de goede begeleiding van Microsoft, maar ook door ervaring uit het verleden, bleek de computerwinkel als geen ander in staat een goed en betrouwbaar advies te geven. De problemen die via ons binnenkwamen, waren op één hand te tellen."

Windows Vista heeft nu een grote stap voorwaarts heeft gezet wat betreft software- en hardwarecompatibiliteit. Wanneer partners Windows Vista inzetten als een volledig nieuw platform, kunnen zij waarde creëren voor hun klanten. Bijvoorbeeld doordat het platform optimaal kan worden afgestemd op de activiteiten die voor gebruikers het belangrijkst zijn, zoals surfen, gaming en het organiseren en bewerken van foto's. Met Windows Vista kunnen zij PC's aanbieden die veiliger en innovatiever zijn en meer gebruiksvriendelijke mogelijkheden bieden.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en stelt met zijn software, diensten en technologische oplossingen mensen en organisaties overal ter wereld in staat hun ambities te verwezenlijken.



Ingezonden persbericht