Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 30 januari 2008

Nota Binnenstad Beter eind februari in inspraak

Completer parkeerbeleid door nuttige reacties

Het college van B&W heeft besloten het nieuwe parkeerbeleid, Binnenstad Beter, op een aantal punten aan te passen. Dit naar aanleiding van reacties van inwoners en belangengroepen en opmerkingen en vragen in de opiniërende raadscommissie. De uitgangspunten en de hoofdlijn van het nieuwe parkeerbeleid zijn over het algemeen goed ontvangen door betrokkenen en politiek.

De wijzigingen in Binnenstad Beter betreffen de volgende punten:

* Op een aantal moeilijk bereikbare plekken in de binnenstad en in het voor auto's afgesloten gebied wordt geen gemengd parkeren ingevoerd; hier mogen slechts de bewoners parkeren. Het gaat om terreintjes aan de Sliksteeg, Nieuwstraat, Jan Blindplein, Veneetsehof, Keizerstraat, alle vakken in de hoek Bolwerk, Zevenhuizen en Bagijnenstraat, en alle vakken in het afgesloten gebied. De parkeerdruk is hier hoog en wanneer de plekken opengesteld worden, leidt dit tot veel zoekverkeer.

* Het college van B&W vindt dat de kwaliteit en leefbaarheid van het centrum beter kan. Het opknappen van wegen en pleinen in de Binnenstad Noordwest, in combinatie met het verwijderen van 260 straatparkeerplaatsen, kan Alkmaar nog aantrekkelijker maken. Hiervoor moet wel het aantal bewonersvergunningen in de Karperton en Kanaalschiereilandgarage met 130 worden verhoogd. De prijs wordt het eerste jaar gelijk gesteld aan een straatvergunning en geleidelijk opgehoogd naar de reguliere tarieven.

* Om het parkeren in garages extra te stimuleren, worden de tarieven verlaagd ten opzichte van parkeren op straat. Onder andere het avondtarief (van 18.00 tot 9.00 uur) wordt verlaagd van ¤ 3,- per nacht naar slechts ¤ 1,-. -. Ook komt er in de garages een maximaal dagtarief van ¤ 15,. De dagtarieven voor straatparkeren in binnenstad en de wijken om het centrum worden ¤ 20,- en ¤ 15,-. Daarmee zit Alkmaar op het landelijk gemiddelde.

Wat is Binnenstad Beter?

Onder de titel Binnenstad Beter heeft het college eind november 2007 een eenduidig en klantvriendelijk parkeerbeleid gepresenteerd. Om het evenwicht in parkeren voor de periode tot 2012 te herstellen, wordt in de nota een compleet pakket aan maatregelen voorgesteld. Het college denkt hiermee de binnenstad aantrekkelijker te maken, de regels te vereenvoudigen, en voldoende inkomsten binnen te halen om de uitbreiding van parkeervoorzieningen en de kwaliteitsverbetering te kunnen bekostigen.

Eind december is het beleid gepresenteerd aan het wijkoverleg Centrum en daarna is er over het voorstel opiniërend in de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer gesproken. Ook is het beleid meerdere malen met het Bereikbaarheidsoverleg besproken. Naar aanleiding hiervan hebben FOCA en Ondernemend Alkmaar gereageerd. Hun idee van een speciaal 'Vroege vogeltarief' voor bezoekers wordt samen met de gemeente nader uitgewerkt.

Maatregelen

'Ik ervaar steun voor onze wens om nu in één keer het Alkmaarse parkeerbeleid te vereenvoudigen en in evenwicht te brengen, door het invoeren van een stevig pakket aan maatregelen', aldus portefeuillehouder Henk Hansen. Ook het principe van 'gemengd parkeren' is goed ontvangen. Bezoekers mogen straks kort parkeren in het vergunninghoudergebied en vergunninghouders kunnen in vakken met parkeermeters parkeren. De verwachting is dat hierdoor de beschikbare ruimte beter wordt benut.

Inspraak

Op 29 januari is er een voorlichtingbijeenkomst over Binnenstad Beter voor vertegenwoordigers van bewonersorganisaties in de schilwijken georganiseerd. De beleidsnota wordt op 14 of 19 februari door de raadscommissie behandeld. Hierna wordt het beleid vrijgegeven voor inspraak. Na de inspraakperiode worden de reacties door de gemeente verwerkt en wordt het (gewijzigde) voorstel voorgelegd aan de raad.

////////////////

Noot voor de pers (