Ingezonden persbericht


Gedichtendag donderdag 31 januari 2008

Dingen in gedichten

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. Bibliotheek Waterweg organiseert deze dag samen met SAGE en Theo Reyman.

Alles kan poëzie worden. Tijdens Gedichtendag 2008 staat de relatie tussen poëzie en dingen centraal. Gewone voorwerpen die ons in het dagelijks leven omringen, worden op allerlei manieren gebruikt in de poëzie, de dichter vindt ze. Rutger Kopland bezong een glas in zijn bundel Dankzij de dingen. De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog dichtte 'ik ben ding, hoor je!', Remco Campert schreef een ode aan zijn jas en K. Michel dichtte: 'Vandaag / ben ik een ding in fantasieverpakking'.

Of de dichter zich nu identificeert met dingen of dat het ding wordt bezield, op Gedichtendag 2008 krijgt het ding de ruimte.

De organisatie nodigt dichters uit een gedicht te maken over een ding. Dit jaar geen wedstrijd, maar een deelname voor de eer. De inzendingen, gedicht en ding, zullen gepresenteerd worden in vitrines van Bibliotheek Stadserf en Noord. Bij teveel inzendingen maakt de organisatie een keuze. Dichters worden uitgenodigd hun gedicht voor te dragen tijdens de Gedichtendag bijeenkomst. Deze zal plaats vinden op donderdag 31 januari 2007, aanvang 19.30 uur in Bibliotheek Stadserf, Stadserf 1, Schiedam. Ook vinden er optredens plaats van Mustafa Stitou en Judith Scholte.

Wat is de bedoeling van het thema Gedicht + ding ? We worden omringd door dingen, ons leven lang. Dingen die er altijd zijn en waarvan de meeste na een tijdje al niet meer opgemerkt worden omdat het zo gewoon is dat ze er altijd zijn. Pas als ze verdwenen zijn begin je ze te missen, ga je beseffen hoe belangrijk ze in sommige gevallen voor je waren. Welnu, wat is er mooier, als zo'n ding verdwenen is, om er een gedicht over te schrijven, zodat je het ding als het ware terug kunt halen, er de betekenis aan kan geven die het eigenlijk verdient na zo'n tijd, kort of lang, van aanwezigheid. Maar ook over dingen die niet verdwenen zijn is natuurlijk een vers te schrijven. Zo kan je er bijvoorbeeld naar kijken en beschrijven wat je ziet. Ook over de beleving met een ding is te schrijven. Zelfs kan je een gedicht schrijven vanuit het ding, het ding naar jou laten kijken of naar zijn omgeving, of hoe het de wereld beleefd. Kortom mogelijkheden genoeg. De gedichten en dingen kunnen ingeleverd worden tot 31 december 2007 bij Bibliotheek Stadserf, Stadserf 1, Schiedam of Bibliotheek Noord, Bachplein 589, Schiedam, graag ter attentie van Greet van Norde Na deze datum worden de inzendingen in vitrines geplaatst.

Bibliotheek Waterweg
Contactpersoon:
Greet van Norde 010 2465724
Datum: 29 november 2007

Meer informatie bij Greet van Norde, 010 2465724 of gh.v.norde@schiedam.nl


---- --