UMC Utrecht


Beter beslissen over epilepsie-operatie

Bij mensen die lijden aan slecht behandelbare epilepsie is een operatie het enige alternatief. Chirurgen verwijderen dan het deel van de hersenen waar de epileptische aanvallen vandaan komen. In haar proefschrift stelt Sabine Uijl dat de belissing over wel of niet opereren efficiënter genomen kan worden.

Bij patiënten met eenduidige resultaten van de MRI; van het EEG tussen de aanvallen; en van het EEG tijdens de aanvallen kan de beslissing tot operatie zonder aanvullende testen genomen worden. Maar artsen zouden vaker een PET-scan moeten laten maken, met name bij mensen zonder eenduidige resultaten van MRI en langdurige video EEG-registratie. Verder kan de Wada test bij de meeste mensen eenzijdig uitgevoerd worden, terwijl deze test in Nederland meestal dubbelzijdig uitgevoerd wordt. De Wada-test dient om te achterhalen in welke hersenhelft vitale hersenfuncties zoals spraak en geheugen zetelen.

In haar onderzoek bleek Uijl verder maar matig te kunnen voorspellen welke patiënten een jaar na de operatie aanvalsvrij waren.

Sabine Uijl promoveert op 31 januari aan de Universiteit Utrecht. donderdag 31 januari 2008


* Studenten/cursisten

* Docenten/opleiders

* Opleidingen

* Innovatie

* Werken bij