Ingezonden persbericht


STUKAFEST NIJMEGEN UITVERKOCHT
www.stukafest.nl
31 januari
Cultuur op de Campus (RU Nijmegen) en Stichting StuKaFest

Het StudentenKamerFestival Nijmegen 2008 is uitverkocht! Het festival vindt plaats op donderdag 31 januari en de voorverkoop ging van start op 9 januari. Op 31 januari vinden in twintig Nijmeegse studentenkamers optredens en vertoningen plaats, die de bezoekers in drie rondes kunnen bezoeken.

De kaartjes voor alle zestig voorstellingen zijn binnen twaalf dagen de deur uit gevlogen, een record!

StuKaFest-fans die achter het net hebben gevist, kunnen nog proberen een kaartje te bemachtigen voor het afsluitende STUKAFEEST in Doornroosje. StuKaFest-vibes gegarandeerd! Zie www.stukafest.nl voor verkoopinformatie.

STUDENTENKAMERFESTIVAL
Op donderdagavond 31 januari stellen weer twintig Nijmeegse studenten hun kamer ter beschikking als festivallocatie voor het StuKaFest ofwel StudentenKamerFestival! Met de doorgezakte bank als tribune en de hoogslaper als balkon worden de schaarse vierkante meters zo efficiënt mogelijk ingezet om het publiek te laten genieten van theater, muziek, cabaret, poëzie, film en meer. Er zijn drie voorstellingsrondes. Het programma is gevarieerd: van cabaretier LEON VAN DE ZANDEN tot jazzy singer-songwriter LEINE (kersverse winnares Grote Prijs 2007!), de rock'n'roll-verhalen van LEON VERDONSCHOT en poppenkastdiva EEFJE WENTELTEEFJE. Dit jaar is er voor het eerst ook een MYSTERY ROOM met een geheime verrassingsvoorstelling! Na een knallende opening in het VALKHOFPARK zwermen de bezoekers per fiets uit over de hele binnenstad, waar de opvallende 'verboden-voor-stinksokken'-borden de weg wijzen naar de deelnemende studentenhuizen. Na drie rondes met optredens en voorstellingen in allerlei soorten en maten, allemaal op verschillende adressen, komt het publiek ten slotte samen in Doornroosje voor het afsluitende STUKAFEEST!

Zie voor informatie over tijden, locaties en dergelijke de festivalsite www.stukafest.nl.

VOOR DE PERS/MEDIA:

Wilt u StuKaFest bezoeken? Leuk, u bent van harte welkom! Neem wel vantevoren contact op, zodat we kunnen adviseren bij het uitkiezen van geschikte voorstellingen, en zodat de hoeveelheid camera's per voorstelling beperkt blijft. Zo bewaren we de unieke, intieme sfeer van StuKaFest!

Lydia van Aert: 024-3615912, 06-10807012, cultuuropdecampus@dsz.ru.nl.

STUKAFEST LANDELIJK
StuKaFest is ontwikkeld door Cultuur op de Campus. Het ultieme studentenfestival vindt in Nijmegen al sinds 2001 plaats, maar grijpt sinds 2007 ook om zich heen in andere studentensteden, met dank aan Stichting StuKaFest. Ga dus ook naar StuKaFest in Maastricht (14 februari), Rotterdam (20 februari), Amsterdam (21 februari), Eindhoven (27 februari) en Groningen (28 februari)! Neem voor informatie over StuKaFest in andere steden contact op via communicatie@stukafest.nl en kijk op www.stukafest.nl.

PROGRAMMA STUKAFEST NIJMEGEN 31 JANUARI

Openingsact: SAMBA SABOR Afro-Braziliaanse percussie Het StuKaFest wordt dit jaar op exotische wijze geopend: laat je verrassen door de opzwepende klanken van de Afro-Braziliaanse percussie van SambaSabor! Deze pittige 25-koppige percussieformatie uit Utrecht timmert en trommelt inmiddels al vijf jaar aan de weg, en heeft in die jaren een uitgebreid repetoire opgebouwd die je met elke stijl van de samba kennis zal laten maken. Wees erbij in het Valkhofpark en dans je voeten warm! (www.sambasabor.nl)


1. Cabaret RONALD SMINK
Ronald Smink, winnaar van het groninger studentencabaretfestival 2007, is 23 jaar, student communicatie in Groningen en afkomstig uit het Friese dorpje Joure. Aangezien er in Joure weinig te beleven valt, is Ronald genoodzaakt terug te vallen op zijn fantasie. Urenlang ligt hij op bed, staart hij naar het plafond en laat hij zijn gedachten de vrije loop. Dit levert koffers vol absurdistisch materiaal op, die Ronald samen met zijn drukke gebaren en Friese tongval tot een ware podiumpersoonlijkheid maken.


2. POETRY SLAM
Vergeet rapbattles: Poetry Slam is tegenwoordig dé manier om te strijden met woorden! Jonge dichters uit het hele land laten zien en horen dat poëzie niet alleen voor in dunne boekjes in kleine hoekjes van de boekhandel is. Het stof wordt van de poëzie geslagen in keiharde battles. Poetry Slam is een poëziewedstrijd, waarin slam-gedichten in de drie rondes met veel ritme en muzikaliteit worden gebracht. Het publiek kiest elke ronde een winnaar en de overall winnaar van de avond mag deelnemen aan de kwalificatieronde van het Nederlands Kampioenschap. Meng je in de strijd en laat je slam-stem horen! (www.poeziecircus.nl)


3. Cabaret COEN JUTTE
Coen Jutte is een entertainer pur sang. Waar Jutte optreedt, gebeurt er wat. Laat je meesleuren in zijn positivisme, verwondering, twijfel en nuances. Met zijn gekke en originele invallen, gevatte improvisaties en nuchtere blik weet Jutte elk onderwerp op hilarische wijze te ontmantelen. Hij grossiert daarbij in briljante vondsten en originele anekdotes. Jutte is de koning van de relativering en dat werkt onbedaarlijk op de lachspieren. Coen Jutte was finalist in het Amsterdams Kleinkunst Festival en maakte twee cabaretprogramma's met Rob Kamphues. (www.coenjutte.nl)


4. Bluesrock WOODY & PAUL
Woody & Paul is een Eindhovense band die oude Amerikaanse blues-legenden laat herleven. De karakteristieke sound van de drie Brabanders, veelal met tweestemmige zang, doet beelden van uitgestrekte steppen, verlaten treinstations en huilende coyotes aan je geestesoog voorbijtrekken. En dat alles midden in Nederland! De muziek is een mix van psychedelische folk, bluegrass, jump 'n' jive, rockabilly, countryblues en stoner rock, alles 'met de geur van een versgevulde GFT-bak' aldus Woody & Paul, jonge honden met oude muziek! (www.woodyandpaul.com)


5. MYSTERY ROOM
Wat je in deze kamer te wachten staat is een verrassing! Waag de gok en kies voor het onbekende! Een klein tipje van de sluier: je verlaat de Mystery Room gegarandeerd met kaakpijn van het lachen!


6. Wereldjazz ROBINSON, FREITAG & CARUSO
Robinson, Freitag & Caruso, een formatie van Yonga Sun, wisselt subtiel spel af met ruige explosies. In het spel zoeken de muzikanten naar onbekende ingrediënten en nieuwe invloeden voor hun muzikale brouwsel van Oost-Europese specerijen, klassieke geuren en folkloristische geheimen met een stevige portie anarchie en pure lol. Er zijn drie gelijkwaardigen aan het werk voor wie het samensmelten belangrijker is dan solo-uitjes. Robinson, Freitag & Caruso mixen hun Ierse, Koreaanse en Duitse wortels tot eigenwijze wereldjazz. (www.RFandC.com)


7. Elektro-akoestische folk VINEX
De liedjes van eenmansband Vinex, in de persoon van Michiel van de Weerthof, zijn soms tergend vrolijk, vaak olijk droef. Hij heeft zichzelf het hele instrumentarium leren bespelen, en sommige instrumenten heeft hij zelfs persoonlijk gebouwd. Gekoppeld aan de nodige potten-en-pannen-elektronica levert dat mooie en lekkere luisterliedjes op over de kleine en grote drekjes van alledag. Denk aan Radiohead en toch ook Spinvis en De Kift. De live optredens van Vinex zijn een belevenis door het gebruik van zelfgebouwde instrumenten als het pompenorgel en de vélofoon, en dat is hard werken! Bereid je voor op een gegarandeerd en onontkoombaar imperfect maar sprankelend optreden. Tijdens StuKafest laat Michiel van de Weerthof zich muzikaal bijstaan door Sander Linders, Rijnder Kamerbeek en Jak Peters. (www.myspace.com/djvinex, www.michielvandeweerthof.nl)


8. Theater VIEW-O-RAMA
Bereid je voor op een bijzondere voorstelling waarin je als publiek zo'n fijne ouderwetse viewmaster bedient (weet je nog: zo'n 3D-dia-apparaatje). Terwijl je in een soort van verrekijkertje tuurt en de twee over elkaar heen schuivende plaatjes één worden, vertellen een man en een vrouw in hun jaren-vijftig-outfit er een verhaal bij over communisten, een Russische radiomaker en een undercoveragent. Paulien Cornelisse, finalist op het Leids Cabaret Festival 2007, en radiomaker Chris Bajema voeren je mee naar de derde dimensie en naar de tijd dat alles wat uit Amerika kwam nog mieters en modern was. (www.vieworama.nl)


9. KEVIN TOMA underground filmklassieker met live soundtrack Meshes of the Afternoon (Maya Deren) is een bijzondere surrealistische avantgardefilm uit 1943, waarin de mysterieuze droombeelden van een eenzame vrouw centraal staan. Dit pareltje in experimentele cinema is gemaakt als zwijgende film en speciaal voor StuKaFest heeft geluidskunstenaar Kevin Toma een soundtrack bij deze underground klassieker gecomponeerd. Alleskunner Toma (naast muzikant ook filmdocent, veelgevraagd Balkan Beats deejay én filmrecensent voor onder meer de Volkskrant) zal de prachtige beelden na een interessante inhoudelijke inleiding begeleiden op piano.


10. Liedjestheater IBO BAKKER
De veelzijdige troubadour Ibo Bakker vertelt verhalen onder begeleiding van zijn gitaar. In de liedjes verwerkt Bakker persoonlijke observaties uit het alledaagse leven op een beeldende en grappige manier. Of het nu gaat over een gesprek van twee dames in de tram, een verregende kat of een mistige ochtend in de nazomer, Ibo Bakker maakt overal zijn eigen verhaal van. Er valt veel te lachen, maar melancholie en ironie gaan vaak hand in hand. Heerlijke intieme luistermuziek, perfect passend in het decor van een knusse studentenkamer! (www.ibobakker.nl)


11. MIND MY GAP hallucinerende animatiekunst
Een hele filmtrilogie bekijken in minder dan een half uur? Ja, dat kan. En hoe! Laat je visueel overdonderen door het unieke surrealistische universum van Rosto, één van Nederlands grootste animatiefilmers. De Mind My Gap-trilogie is gebaseerd op Rosto's gelijknamige online graphic novel (www.rostoad.com), een multimediaal project dat sinds 1998 doorevolueert. De serie bestaat uit de films Beheaded (in 1999 gemaakt in opdracht van de VPRO), Anglobilly Feverson (cryptische roadmovie die in de bioscopen als voorfilm van Donnie Darko werd vertoond) en de imposante afsluiter Jona/Tomberry (uitgeroepen tot beste korte film op Cannes 2005). Deze hallucinerende bewegende kunstwerkjes zullen je zeker versteld doen staan! (www.jonatomberry.com)


12. LEON VERDONSCHOT rock 'n' roll verhalen
Leon Verdonschot is iemand die moeilijk in definities te vangen is. Verdonschot is popjournalist voor de Revu, het Volkskrant Magazine en de Groene Amsterdammer, columnist van Sp!ts, radiomaker bij Kink FM, tv-presentator en schrijver. Iemand die als een van de weinigen de vrijheid van Theo Maassen, de oplettendheid van Anouk, de kwetsbaarheid van Spinvis van dichtbij heeft meegemaakt. Een observator die het absolute rock 'n' roll gevoel in woorden weet te vangen en de rocksterren in zijn interviews uitspraken ontlokt die je nergens anders vindt. (www.leonverdonschot.nl)


13. Cabaret ROBERT DERKSEN
Robert Derksen is part-time leraar op een middelbare school en werkt daarnaast als acteur en columnist, maar voornamelijk tourt hij rond met zijn nieuwe voorstelling Vanaf de andere Kant. Derksen speelde zijn tekstuele en maatschappelijk betrokken voorstelling dit jaar onder andere in het Leids Cabaret Festival en het Groninger Studenten Cabaret Festival. In zijn voorstelling is dit 'talent van het aanstormende soort' (Het Parool) op zoek naar echt contact! Naar ultiem contact, namelijk het delen van één paar hersenen. Deel je mee? (www.robertderksen.nl)


14. Singer-songwriter MARTEN DE PAEPE
Nijmeegs singer-songwriter-trots Marten de Paepe, winnaar van nationale singer-songwritercompetitie Nootuitgang 2007, maakt warme akoestische fluisterliedjes. Muziek over alledaagse momenten waarop de dag even stil blijft staan. Wanneer herinneringen levend worden en dromen niet zijn verstoft. 3voor12 vergeleek hem al met grote namen als Devendra Banhart, Nick Drake en Tim Buckley en de OOR prees hem om zijn 'memorabele melodieën'. Marten, wiens eerste cd nu in de schappen ligt, wordt tijdens het optreden bijgestaan door Hanneke Janssen en Chantal van der Leest. Cello, harmonium, zang en xylofoon verlenen verrassende accenten. Kippenvel gegarandeerd! (www.martendepaepe.com)


15. Cabaret LEON VAN DER ZANDEN
Leon maakt snelle grappen, improviseert gemakkelijk en speelt eenvoudig en met hoge snelheid in op opmerkingen van het publiek. In sneltreinvaart loodst hij het publiek langs onderwerpen als de dood en het omgaan daarmee, religie en het loskomen daarvan. Hij is zelfverzekerd, maar geeft ook zijn eigen onzekerheid bloot. Tenslotte heeft iedereen een loser in zich, maar houdt die zo goed mogelijk verborgen. Leon shockeert en ontroert, je wilt hem omarmen maar ook op afstand houden. Hij is grappig maar ook bloedserieus. Soms hard, maar niet zonder doel en altijd om je aan het denken te zetten. Dat is Leon. (www.leonvanderzanden.nl)


16. Funky flamenco RAFFA
Sommige mensen zeggen dat elk ritme van origine uit Afrika stamt. En hoewel dit best eens waar kan zijn, is het de reis die ritmes doormaaken wat ze interessant maakt. Bij Raffa komen veel van deze ritmes en stijlen bij elkaar: de bandleden schuwen niet om Braziliaanse, Cubaanse, Spaanse stijlen te combineren tot een zomerse en intieme reis door de wereld van muziek. Deze reis wordt begeleid door twee vlammende gitaristen, een funky latin percussionist/drummer, een groovende bassist met de zang door een Spaans en Portugees zingende en swingende zangeres. Speciaal voor StuKaFest spelen zij een aangepaste set om deze warme muziek nog intiemer bij jou te brengen. (www.raffa.cc)


17. Cabaret TED GRIFFIOEN
Ted Griffioen is een natuurtalent. Zijn geboorte op 1 april maakte hem in één klap de jongste cabaretier in Nederland. Met een moeder die een 10 voor zingen had en een vader die dat moest aanhoren, was de liefde voor muziek geboren. Niet voor niks heeft Teds eerste programma als titel The Blues. Op negentienjarige leeftijd won Ted de publieksprijs Cameretten 2004. Hij is op het podium volledig in zijn element en de eenvoud van zijn stand-upachtige verhalen en taalvaardige liedjes, omlijst met een prachtige zangstem, imponeert. 'Het publiek gaat helemaal plat voor deze charmante lefgozer' schreef het Algemeen Dagblad. Kortom, een talent voor de toekomst! Laat jezelf verrassen en lach! (www.tedgriffioen.nl)


18. EEFJE WENTELTEEFJE THEATERSHOW
Stripfiguur en poppenkastdiva Eefje Wentelteefje, ook wel bekend van radio en tv, zal op deze achtste editie van StuKaFest haar primeur maken in een studentenkamer. Eefje verzorgt een hilarische show voor iedereen vanaf zes jaar. De makers Frans van der Meer en Jeroen de Leijer zijn geenszins bescheiden over de Eefje Wentelteefje theatershow: 'Deze show is echt heel leuk. Kom maar kijken als we optreden.' Dus wie niet komt is gek! (www.eefjewentelteefje.nl)


19. KLASSIEK HARP EN HOBO Anouk Platenkamp & Lydia van der Vegt Ook de liefhebbers van klassieke muziek kunnen op deze editie van StuKaFest hun hart ophalen! Anouk Platenkamp laat haar kunsten horen op een karakteristiek en uniek instrument: de harp. Met een opleiding aan het conservatorium en een achtergrond in de jazz speelt zij klassieke stukken, maar ook de invloeden van jazz zijn te horen. Samen met hoboïste Lydia van der Vegt vult zij de avond met een bijzonder instrumentaal programma. In de intimiteit van een studentenkamer komt de puurheid van de instrumenten tot hun volste recht! (www.harpiste.nl)


20. Singer-songwriter LEINE
Als helft van het duo Kirke (Grote Prijs 1997 voor singer-songwriter) was Leine al jaren met muziek bezig. Ze begeleidde de nummers op saxofoon, zang en accordeon. Inmiddels is ze haar eigen muzikale avontuur aangegaan. In Leine's zwoele gitaarnummers klinken de grote invloeden van jazz en bossa nova uit haar jeugd door. Haar warme jazzy stem zorgt voor een intieme sfeer, met teksten die haar verwondering over deze wereld uitdrukken. Leine weet met haar liedjes de luisteraar op haar eigen charmante wijze raken. En hoe: enkele maanden geleden sleepte Leine solo haar tweede Grote Prijs van Nederland in de wacht! (www.leine.nl)

Cultuur op de Campus
Cultuur op de Campus presenteert film, muziek, cabaret, nieuwe media, beeldende kunst, literatuur, theater, feest, dans en festivals op de Radboud Universiteit Nijmegen. Eens per jaar trekt Cultuur op de Campus naar de Nijmeegse binnenstad voor het StudentenKamerFestival, samen met Stichting StuKaFest. www.ru.nl/cultuuropdecampus, www.myspace.com/cultuuropdecampus cultuuropdecampus@dsz.ru.nl