Ingezonden persbericht


23 januari 2008

LIDA ABDUL (AFGHANISTAN) SPREEKT OVER HAAR WERK IN DE NIEUWE KERK, AMSTERDAM 31 JANUARI

"Hoe verhouden we ons tot 'niets', tot leegte, daar waar vroeger 'iets' was, maar wat nu verwoest is?"

Dit is een van de vragen die Lida Abdul zich stelt in haar werk. Lida Abdul's ontroerende videos gaan over de effecten van de oorlog op cultureel erfgoed in Afghanistan. De tentoonstelling 'Verborgen Afghanistan', nu te zien in De Nieuwe Kerk vormt een gepaste setting voor 'Beyond Testimony', een gesprek over haar werk in de context van Afghanistan vandaag. Lida Abdul zal spreken met Raymond van den Boogaard, chef kunst NRC Handelsblad en nrc.next. Zij zal haar recent verschenen monografie presenteren. Deze avond is de eerste in een serie van drie over kunst en cultureel erfgoed in Afghanistan:

CULTUREEL ERFGOED IN AFGHANISTAN

DRIE DONDERDAGAVONDEN DOOR PRINS CLAUS FONDS EN DE NIEUWE KERK IN AMSTERDAM

Het Prins Claus Fonds organiseert samen met De Nieuwe Kerk drie speciale avonden over kunst en cultureel erfgoed in Afghanistan in het kader van de tentoonstelling 'Verborgen Afghanistan'. De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam onthult de diversiteit en rijkdom van het verleden van Afghanistan. Het Prins Claus Fonds is mede initiatiefnemer van de expositie.

31 januari, 20.00 uur, Beyond Testimony: Lida Abdul in gesprek met Raymond van den Boogaard Afghaanse kunstenares Lida Abdul is bekend door haar indringende videokunst waarin vernietiging van cultureel erfgoed in haar land een belangrijk thema is. Raymond van den Boogaard, chef kunst bij NRC Handelsblad en nrc.next, interviewt Lida Abdul over haar werk. De eerste monografie van haar werk, verschenen in de Prince Claus Fund Library, 'Lida Abdul' wordt gepresenteerd. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met NRC Handelsblad.

7 februari, 20.00 uur, Jolyon Leslie, Hoofd van de Aga Khan Trust for Culture in Kaboel, in gesprek met Ole Bouwman over erfgoed in nood in Afghanistan Het werk van Jolyon Leslie voor de Aga Khan Trust is erop gericht om Afghanistan bij te staan in het beschermen en het restaureren van belangrijk bouwkundig en cultureel erfgoed. Samen met Ole Bouwman, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut zal Leslie spreken over zowel de destructie als het behoud van erfgoed.

13 maart, 20.00 uur, museumdirecteur Omara Khan Massoudi in gesprek met Yoeri Albrecht over het behoud van de collectie van het Nationaal Museum in Kaboel ten tijde van de Taliban Toen in 1993 het Museum in Kaboel werd gebombardeerd en geplunderd inspireerde Omara Khan Massoudi, directeur van het Nationaal Museum Kaboel, andere leden van zijn staf hem te helpen om zoveel mogelijk objecten in veiligheid te brengen en schade te registreren. Journalist Yoeri Albrecht zal Massoudi interviewen en het publiek betrekken bij een bredere discussie over de noodzaak van de bescherming van cultureel erfgoed dat wordt bedreigd door conflicten en rampen.

Het Fonds kende in 2004 de directeur van het Nationaal Museum in Kaboel een Prins Claus Prijs toe voor zijn uitzonderlijke moed en inspanningen om een grote hoeveelheid archeologische objecten te beschermen tegen de desastreuze gevolgen van oorlog en plundering. Deze bewaard gebleven buitengewone archeologische objecten werden overgebracht naar Europa voor restauratie én voor de reizende tentoonstelling die tot 20 april te zien is in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Catalogus ook in Dari en Pashtu

Het Prins Claus Fonds maakt samen met Oxfam Novib de vertaling mogelijk van de catalogus naar het Dari en Pashtu, de twee meest gesproken talen in Afghanistan. Deze catalogi in Dari en Pashtu worden verspreid onder scholen en culturele instituten in Afghanistan.

Ginger da Silva
Press and Publicity

Hoge Nieuwstraat 30
2514 EL The Hague
The Netherlands

T. +31 (0)70 311 5454
F. +31 (0)70 427 4277