Debat over democratie in Turkije, 31 januari 2008

23/01/2008 12:29



Stichting Turkije Instituut



'Taksim - Kars. Modernisering, democratie en de toekomst van Turkije'

Op donderdag 31 januari aanstaande organiseert het Turkije Instituut, in samenwerking met debatcentrum Tumult, een debatavond over recente ontwikkelingen in het Turkse democratiseringsproces. Te gast zijn Europarlementariër Joost Lagendijk en de Turkse politicus Baskin Oran. In het debat zullen ondermeer de tweede verkiezingsoverwinning van de AKP in juli 2007 en het omstreden artikel 301 ter sprake komen, alsmede de rol van intellectuelen in het publieke debat en de positie van minderheden in Turkije. Het debat begint om 20.00uur en vindt plaats in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 te Utrecht.

Taksim is het hart van modern Istanbul. De stad Kars in Oost-Anatolië is het andere uiterste, zoals Orhan Pamuk treffend beschrijft in zijn roman Sneeuw. Is deze tegenstelling tussen modern en conservatief Turkije symbolisch voor de Turkse politiek? Enerzijds voert de AKP-regering in rap tempo hervormingen door, anderzijds vrezen velen voor een toenemende invloed van religie op Turkse politiek. Een debat over het Turkse democratiseringsproces en de hindernissen die Turkije moet overkomen op weg naar een volwaardige democratie.

Baskin Oran is hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Ankara. In die hoedanigheid was hij lid van een commissie die de Turkse regering adviseerde over de positie van minderheden in Turkije. Oran werd aangeklaagd op grond van artikel 301 omdat hij pleitte voor erkenning van minderheden in Turkije. In de zomer van 2007 deed hij als onafhankelijke parlementskandidaat mee aan de verkiezingen. Joost Lagendijk is voorzitter van de 'interparlementaire delegatie met Turkije' van het Europees Parlement.

'Taksim - Kars. Modernisering, democratie en de toekomst van Turkije' Locatie: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht
Aanvang: 20.00uur
Moderatie: Rik Delhaas
Voertaal Engels





http://www.turkije-instituut.nl