Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Do 31 jan Afbraak van heparansulfaat door enzym heparanase * 13:30 uur Mw. drs. M.J.W. van den Hoven (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: Degradation of glomerular heparan sulfate by heparanase
Promotor: Prof. dr. J.H.M. Berden

Copromotores: Dr. A.H.M.S.M. van Kuppevelt, dr. J. van der Vlag
E-mail: mabel.vandenhoven@tno.nl
Bij de start van dit onderzoek was bekend dat de aanwezigheid van heparansulfaat (HS) in het nierfilter was verminderd bij patiënten met diabetische nefropathie (DNP). De afname van HS is gecorreleerd met de toename van eiwitverlies in de urine bij DNP. Het is niet bekend of deze afname komt door een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak.
Mabel van den Hoven toont aan dat de HS-afname een gevolg is van een verhoogde afbraak door het HSafbrekende enzym heparanase (HPSE). Tevens blijkt dat geneesmiddelen die tegen DNP beschermen, de verhoogde activiteit van HPSE kunnen remmen en de aanwezigheid van HS in het nierfilter gedeeltelijk herstellen. Dit biedt de mogelijkheid tot het ontwikkelen van heparine-achtige stoffen, die alleen HPSE remmen, zonder effecten op de bloedstolling.
Mabel van den Hoven (Waalwijk, 1979) studeerde biomedische gezondheidswetenschappen in Nijmegen. Het hier beschreven onderzoek is verricht bij het Laboratorium Nierziekten van het UMC St Radboud. Van den Hoven werkt als junior toxicoloog/study director bij TNO Quality of Life te Zeist.
* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Concerncommunicatie van het UMC St Radboud, tel: (024) 361 35 28, e-mail: info@com.umcn.nl

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda