Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Do 31 jan Onder filosofen - middeleeuws filosofisch debat toegankelijk gemaakt 15:30 uur Drs. M. Streijger (Filosofie)

Titel proefschrift: Johannes Buridanus' commentaar op 'de genatione et corruptione'. Editie en inleidende studie

Promotor: Prof. dr. J.M.M.H. Thijssen
Copromotor: Dr. P. Bakker

E-mail: michielstreijger@yahoo.de
Johannes Buridanus (1300-1360) was een van de belangrijkste filosofen van de middeleeuwen. Hij doceerde aan de artesfaculteit van de universiteit van Parijs, het toenmalige centrum van de intellectuele wereld. De werken van Aristoteles behoorden tot de verplichte lesstof. Buridanus schreef twee quaestiones-commentaren op Aristoteles' werk De generatione et corruptione, een type commentaar dat vragen (quaestiones) over het werk stelt en bestudeert. Michiel Streijger plaatst het commentaar van Buridanus in context en vergelijkt de verschillende versies. Hij geeft de meest invloedrijke versie kritisch uit. Alle bewaarde handschriften zijn kopieën van een verloren gegaan origineel. Ze bevatten fouten zoals weglatingen en verschrijvingen. Streijger heeft de Latijnse tekst van het best bewaard gebleven handschrift weergegeven. En omdat ook het beste handschrift fouten bevat, is de tekst waar nodig verbeterd met behulp van de andere bewaard gebleven handschriften, met als resultaat een leesbare tekst.
Michiel Streijger (Nijmegen, 1974) studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit. Van 2003 tot 2007 was hij als onderzoeker verbonden aan het Center for Medieval and Renaissance Natural Philosophy, van het Research Institute for Philosophy van de RU. Sinds september 2007 werkt hij als postdoc aan Stanford University.
Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda